Panorāma

Analīzes apstiprina Āfrikas cūku mēri vēl divām meža cūkām

Panorāma

Krievijas ekonomikas lejupslīde ietekmēs arī Baltijas valstis

Latvijā beidzas eiro ieviešanas praktiskais posms

Latvijā beidzas eiro ieviešanas praktiskais posms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No otrdienas visā Latvijā beigsies eiro ieviešanas praktiskais posms. Pēc Latvijas Bankas apkopotās informācijas, jūnija sākumā nesamainīti vēl bija 4,5 miljoni latu banknošu un 353,1 miljons lata monētu.  Gan valsts iestāžu pārstāvji, gan citas  procesā iesaistītās puses vēl pirms tā beigām atzinušas, ka eiro ieviešana Latvijā noritējusi veiksmīgi. 

Pirmdien bija pēdējā diena, kad visā valstī iedzīvotāji komercbanku filiālēs bez komisijas maksas varēja samainīt atlikušos latu krājumus pret eiro. Turpmāk tos bez maksas varēs mainīt tikai Latvijas Bankā un tās filiālēs. Pēdējā naudas maiņai atvēlētajā dienā komercbankās lielas naudas mijēju rindas nebija novērojamas.

 „Mēs redzam arī, ka šodien cilvēku aktivitāte ir mazliet augstāka. Bet vairāk tiek nesta nauda, kas kaut kur ir atrasta, pārsvarā monētas, pāris banknošu, bet sabiedrība latus uz eiro ir nomainījusi janvārī,” stāsta "Swedbank" Rīgas reģiona vadītājs Dzintars Kalniņš.

Lielākā aktivitāte naudas nomaiņā bija vērojama īsi pēc eiro ieviešanas - janvārī un februārī. Savukārt no marta tā saruka.

Līdz ar eiro ieviešanas procesa noslēgumu no otrdienas darbu pārtrauks arī eiro informatīvā tālruņa līnija. Tāpat kā bankās, arī šeit lielākais darba apjoms bija pērnā gada decembrī un šā gada janvārī. Tomēr darba apjoms bijis mazāks par  plānoto.

Pirmajās gada dienās Eiro informatīvā tālruņa operatori apkalpoja līdz pat 800 zvaniem dienā, bet šobrīd interesentu skaits par eiro ieviesējiem ir ievērojami sarucis. Šobrīd dienā uz šo tālruni zvana vien seši līdz astoņi cilvēki. 

„Vispār interese nebija tik liela, kā mēs bijām plānojuši. Pašreiz zvanu apjoms ir ļoti krities. Mēs saņemam 6 - 8 zvanus dienā,” atzīst "Transcom Latvija" vadītāja Liene Spruģe.

„Ja runā par tēmām, tad tās ir mainījušās. Brīdī, kad mēs šo līniju sākām apkalpot, bija ļoti daudz jautājumu - kad ieviesīs, vai neieviesīs. Tad tikko pie ieviešanas bija, kad un kā ieviesīs. Kad ieviesa, nāca zvani, kā var atpazīt viltojumus. Galu galā tagad arī ir jautājumi par nomināliem un cik ilgi mainīs,” stāstīja Spruģe. 

Pirmdien bija arī pēdējā diena, kad tirdzniecības vietās bija spēkā dubultā cenu atspoguļošanas prasība. No otrdienas cenas veikalos tirgotāji varēs norādīt tikai eiro.

Latvijas lielākie tirgotāji sola cenu zīmes nemainīt strauji, un cenu zīmes tikai eiro valūtā  parādīsies tuvāko divu līdz trīs nedēļu laikā. Kaut arī 1.jūlijā  teju visi eiro ieviešanas darbi būs pabeigti, Ekonomikas ministrija līdz pat gada beigām vēl turpinās uzsākto cenu monitoringu.

Pāreja no latiem uz eiro notika gadumijā. Taču pusgadu pēc tās veikaliem obligāti bija jānorāda cenas gan eiro, gan latos, bet no 1. jūlija šī prasība vairs nav obligāta un paliek pašu veikalnieku ziņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti