Ārpus Rīgas

''Neatkarīgo Tukuma Ziņu'' galvenā redaktore Ivonna Plaude par atklātajām automazgātuvēm

Ārpus Rīgas

LLKC speciālists Māris Narvils par eglīšu izvēli Ziemassvētkiem

Minimālās algas palielināšana palielina pakalpojumu cenas

Latgales pašvaldību uzņēmumi: Minimālās algas celšana sadārdzina pakalpojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Strādājoši atzinīgi vērtē gaidāmās minimālās mēnešalgas palielināšanu par 50 eiro, no 380 eiro sasniedzot 430 eiro, tomēr minimālās mēnešalgas palielinājums daudziem uzņēmumiem ir kā arguments, kādēļ viņi grasās palielināt savu pakalpojumu cenas. Tā tas jau ir nolemts māju apsaimniekošanas uzņēmumos “Rēzeknes namsaimnieks” un Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumā, arī ''Daugavpils satiksmē'' plāno palielināt braukšanas biļetes cenu.

“Rēzeknes namsaimnieks” veic māju apsaimniekošanas pakalpojumus, uzkopj māju apkārtni, uzrauga ēku tehnisko stāvokli. Uzņēmumā strādā 115 darbinieku, no tiem 50 ir sētnieki. Sētnieku atalgojums atkarīgs no padarītā darba, šobrīd tas ir minimālās algas apmērā vai pat mazāks. No nākamā gada sētniekiem alga tiks palielināta, taču, kā skaidro “Rēzeknes namsaimnieka” valdes loceklis Vjačeslavs Spičs, lai algu palielinājums būtu samērīgs visiem, pakāpeniski alga jāpalielina arī pārējiem darbiniekiem:

“Šogad vēl vasarā santehniķi saņēma bruto 497 plus papildu darbi, tas ir ļoti maz, līdz ar to mēs nākamgad plānojam 650 bruto santehniķiem, un, ja ir papildu darbi, tad viņi papildus klāt piepelnīsies. Skaidrs, ka ir arī citi administrācijas darbinieki, kuriem jau astoņus gadus alga nav mainījusies, tas nozīmē, ka uzņēmumam nekas cits neatliek, kā tās algas pacelt.”

Algu palielinājumam “Rēzeknes namsaimniekam” vajag papildus deviņus tūkstošus eiro, un šo summu plānots iegūt, palielinot apsaimniekošanas maksu.

“Rēzeknē namsaimnieks” apsaimnieko vairāk nekā 270 dzīvojamo māju. Šobrīd iedzīvotāji jau ir saņēmuši paziņojumus, ka no nākamā gada 1.janvāra pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksa tiek paaugstināta par trīs centiem par kvadrātmetru. Šobrīd vidēji par vienu kvadrātmetru jāmaksā 22 centi, bet  nākamajā gadā tie būs 25 centi. Uzņēmums palielinājumu skaidro ar to, ka tiek palielināta minimālā mēnešalga un iedzīvotāju ienākumu nodokļa darba devēja daļa.

“Ieejot veikalā, mēs redzam, ka tur cenas arī ceļas, un īstenībā - ko nozīmē trīs eiro centi, ja 50 kvadrātmetri dzīvoklis, tas ir pusotra eiro, par to jau sviestu nevar nopirkt, tas ir tikai normāli, ja uzņēmums pielāgojas tai situācijai, kura ir,” norāda Vjačeslavs Spičs.

Arī Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumā, kas veic vairāk nekā 800 māju apsaimniekošanu, palielinās pakalpojumu cenu. To plānots darīt par diviem centiem.

“Mums strādā 200 darbinieki, kuriem alga saistīta ar minimālo algu, kuriem ir dienas likme, un šī likme tieši saistīta ar minimālo algu, tāpēc mums jāpaaugstina tarifs,” skaidro Aleksandrs Samarins.

Uzņēmums sola, ka domās, kā līdzekļus ieekonomēt arī no saviem iekšējiem resursiem:

“Mēs plānosim pārskatīt savus štatus, samazināt savus izdevumus un, ja būs iespēja, nākamgad mēs pamēģināsim samazināt šo tarifu”.

Arī “Daugavpils satiksme” pašreizējo biļetes maksu 43 centi par braukšanu tramvajā un autobusā plāno palielināt, par to gan vēl jālemj pilsētas domes deputātiem.

“Ar nākamo gadu palielināsies minimālā darba alga un arī akcīzes nodoklis degvielai, līdz ar to visi var saprast, ka pašizmaksa braucieniem pieaugs,” skaidro “Daugavpils satiksmes” valdes loceklis Romāns Savickis.

Summa par braukšanu varētu palielināties no 43 centiem robežās līdz 50 centiem. “Daugavpils satiksme” no saviem iekšējiem resursiem neko vairs nevarot ieekonomēt, jo jau šobrīd biļetes maksa tiek dotēta no pašvaldības līdzekļiem.

“Pagājušogad pie mums bija audits un viņi skatījās, ka samazināt izdevumus ir diezgan sarežģīti, ir jāatjauno autobusu parks, kas ir būtiski novecojis, un mēs tērējam ļoti daudz līdzekļu ekspluatācijai,” saka Savickis.

Jāsecina, ka daudzu strādājošo prieks par algas palielinājumu maciņu biezāku gan tomēr nepadarīs - daļa no pašu papildu ienākumiem tiks atdota, sadārdzinoties maksai par pakalpojumiem, kas tiek celta, balstoties uz minimālās algas palielinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti