Dienas ziņas

Izdota grāmata par Ikšķiles vēsturi

Dienas ziņas

Risina vides piesārņojuma problēmas laukosumi

Cūkkopības nozare var būt pasargāta

Latgales cūkkopis nemierā ar aizliegumu turēt dekoratīvās cūkas āra aplokos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pildas pagasta jaunais zemnieks Andris Bondarenko nesen pabeidza savas saimniecības attīstības plānu. Sagatavoja dokumentus biosaimniecības reģistrēšanai un iepirka dekoratīvās, spalvainās cūkas, kas tiek turētas āra apstākļos. Taču ar grozījumiem normatīvajos aktos arī šādas cūkas bīstamā Āfrikas cūku mēra izplatības dēļ aizliegts turēt āra aplokos.

Āfrikas cūku mēra ārkārtas situācijas zonu kartē Ludzas novads meklējams trešajā zonā. Tas nozīmē, ka šajā teritorijā konstatēti saslimšanas gadījumi gan mājas, gan meža cūkām. Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) Ziemeļlatgales pārvades inspektori ik dienas izbrauc uz piemājas saimniecībām kontrolēt, vai tiek ievērota stingra biodrošība. Piektdien bija kārtējā pārbaude.

"Ja palaidīsiet mēri, vainīgs īpašnieks, kas cits. Kaimiņi sadusmosies, būs ierobežojumi cūku nopirkt, nodot," stāsta zemnieks Andris Bondarenko.

Pildas pagastā jaunais zemnieks Andris pirms pāris mēnešiem pabeidza savas saimniecības attīstības plānu, sagatavojot vajadzīgos dokumentus biosaimniecības reģistrēšanai, pakāpeniski iepērkot  dekoratīvās, spalvainās cūkas, kas tiek turētas āra apstākļos.

Tomēr nesen mainīti arī dekoratīvo cūku turēšanas noteikumi. PVD inspektori izteica brīdinājumu zemniekam un divu nedēļu laikā dekoratīvo cūku laukums bija jānojauc, jāuzceļ kūts un jāsāk ievērot biodrošība.

''Protams, [prasību un birokrātijas] par daudz, it īpaši tām šķirnēm, kurām vajadzīga dzīve ārā, kā manām. Viņām ir nepieciešama brīva daba, tāda tā šķirne ir, bet Latvijas likumdošana neatļauj," par savām raizēm stāstīja cūkkopis.

Pēc PVD sniegtajiem datiem joprojām 20% cūku turētāju neievēro biodrošības noteikumus vai pat nereģistrē cūkas, pērkot tās no rokas bez jebkādiem dokumentiem. Šādi cūkkopji tiek sodīti.

"Cūku ja pērk bez dokumentiem, obligāti protokols, informāciju sniedzam, lai viņš saprastu, ka galu galā nedrīkst nevienu nereģistrētu dzīvnieku turēt," teica PVD Ziemeļlatgales pārvaldes inspektore Natālija Jermakova.

Ir pagājusi pusotrs gads, kopš Āfrikas cūku mēris ir izplatījies pa visu Latgales reģionu. Tomēr, ievērojot aviodrošības pasākumus, cūkkopju nozare var būt pasargāta, ir pārliecināts PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis.

"Mēs nevaram runāt par slimības apkarošanu, bet ierobežošanu. Šī stratēģija tiek saskaņota ar Eiropas Komisiju, un kaimiņvalstis, visas skartās valstis veic pilnīgi vienādus pasākumus. Es nevaru teikt, ko mēs nedarām, lai šo situāciju atrisinātu," atzīmēja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti