Laikraksts: ES vēlas izvērtēt dalībvalstu uzņēmumu līgumus ar «Gazprom»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) vēlas pārbaudīt līgumus, kurus "Gazprom" slēdzis ar Eiropas uzņēmumiem, pastāvot aizdomām, ka Krievijas enerģētikas gigants, pārkāpjot bloka noteikumus, uzspiedis negodīgas cenas, ziņo vācu laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ).

Brisele pagaidām nav komentējusi FAZ trešdienas numurā publicēto rakstu, kas atsaucas uz kādu ES iekšējo dokumentu.

Pagājušā gada aprīlī Eiropas Komisija (EK) apsūdzēja "Gazprom" ES vienotā tirgus noteikumu pārkāpumos, kropļojot konkurenci Austrumeiropas un Centrāleiropas gāzes tirgū, kur Krievijas lieluzņēmums joprojām ir dominējošais piegādātājs.

Īpaši EK norādīja uz "Gazprom" aizliegumu tirgoties ar tā piegādāto dabasgāzi starp dažādām ES dalībvalstīm, tādējādi radot sev iespēju uzspiest negodīgas cenas.

Tolaik "Gazprom" kategoriski noliedza EK apsūdzības.

Brisele Krievijas enerģētikas giganta darbību sāka izmeklēt jau 2012.gadā, lai pārbaudītu situāciju Baltijas valstīs, kā arī Bulgārijā, Čehijā, Polijā, Slovākijā un Ungārijā.

Tagad, kā ziņo FAZ, EK vēlas iegūt pilnīgu informāciju par līgumiem, kas slēgti ar "Gazprom". Tas attiecas uz līgumiem, kuru darbība ir ilgāka par gadu un kuri nodrošina vairāk nekā 40% no konkrētās dalībvalsts dabasgāzes patēriņa.

Šajā kategorijā noteikti iekļaujas arī starp Krieviju un Vāciju pa Baltijas jūras gultni izbūvētā gāzesvada paplašināšanas projekts "Nordstream 2".

Brisele arī vēlas, lai turpmāk tā no paša sākuma tiktu iesaistīta sarunās par gāzes piegādēm starp ES dalībvalstīm un trešajām valstīm, norāda laikraksts, piebilstot, ka Vācija, iespējams, centīsies pretoties šai iniciatīvai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti