Dienas ziņas

Vaboles vidusskolā notiek vērienīga rekonstrukcija

Dienas ziņas

Apstiprina Jelgavas bērnunama jauno direktori

Talsu novada lauksaimniekiem kavējas raža

Laikapstākļu dēļ Talsos ražu gaida dažas nedēļas vēlāk, nekā ierasts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pavasara salnas, vasaras krasās gaisa temperatūras svārstības un aukstās naktis veicinājušas lēnāku augu ziedēšanu un attīstību. Lauksaimnieki pārliecināti - kulšanas sezona un kartupeļu ražas novākšana sāksies divas trīs nedēļas vēlāk. Savukārt slimības un kaitēkļu šogad Talsu novada pusē esot maz.

Talsu novada zemnieku saimniecībā “Sprīdīši” agrie kartupeļi iestādīti nepilnos piecos hektāros. Ja ierasts agro ražu sāk vākt 9.-12.jūlijā, tad šogad ražu novākt varēšot sākt labi ja nākamās nedēļas beigās. Tas lauksaimniekam rada zaudējumus.

"Jo agrie kartupeļu augusta beigās jau vairs nav agrie kartupeļi. Cik mēs pa to mēnesi iespēsim pārdot, tik arī būs. Bet, nu, Latvijā ir to ēdāju tik, cik viņu ir. Neviens jau vairāk tamdēļ neēdīs," lēš zemnieks Gundars Elstiņš.

Viņa saimniecība kartupeļus realizē vietējos veikalos un Talsu novada kafejnīcās.

Šobrīd pirmais pasūtījums tiek nolasīts ar rokām. Jau novērots, ka kartupeļu bumbuļi šajā ražā ir salīdzinoši mazāki.

"Raža nebūs tāda. Agrajiem kartupeļiem tas aukstums, pēc tam neliels sausums, kad veidojās tie bumbulīši [nepatīk]. Viņi ir mazāki. Cilvēki pieraduši [pirkt] lielus bumbuļus. Tādu nebūs," vērtē "Sprīdīšu" īpašnieks Gundars Elstiņš.

Ar graudaugiem situācija ir līdzīga. Laikapstākļi kavē grauda attīstību, taču par graudu kvalitāti vel esot grūti spriest. Ar kaitēkļiem un slimībām gan esot tāpat kā katru gadu. Izteiktas problēmas neesot. "Nu, šķiet, ka vajadzētu būt normāli visam. Piemēram, rapša ziedēšanas laikā, cik es atceros, tā miglošana pret tiem pašiem kukaiņiem bija mazāk nekā citos gados, jo atkal uzlija lietus un tad viņu nav. Man šķiet, ka nekas tāds katastrofāls nenotiek," norāda zemnieku saimniecības "Plūdumi" īpašnieks Dzintars Legzdiņš.

"Lakstu puvei droši vien arī vajag, lai būtu siltāki laika apstākļi. Lakstu puve attīstās, kad ir silts un mitrs. Šobrīd ir vēss un mitrs. Tā kā arī vel nav manīta, vismaz mūsu laukos," piebilst pētniece Lidija Vojevoda.

Pēc lauksaimniecības jomu speciālistu novērojumiem, kartupeļu un graudaugu ražas novākšana šogad kavējas visā Latvijā. Taču par ražas kvalitāti esot vēl grūti spriest.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti