Krustpunktā

Valdis Valters par sportu, sportošanas nepieciešamību un politiku

Krustpunktā

Lielais simtgades notikums - Dziesmu un deju svētki - tuvojas

Jānis Reirs par minimālās algas pieaugumu, nodokļu reformu un sociālām garantijām

Labklājības ministrs: Nodokļu reforma nerisina problēmu ar sociālā nodokļa nemaksātājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valdības iecerētā nodokļu reforma nerisina problēmu ar sociālajām garantijām tiem nodokļu maksātājiem, kas neveic sociālās iemaksas pilnā apmērā, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”).

Ministrs atzina, ka nodokļu reforma problēmu ar sociālajām iemaksām nerisinās. Nedaudz gan palielināta tā proporcionālā daļa no mikrouzņēmuma nodokļiem, ko ieskaita sociālajā budžetā. Tomēr tiešajā veidā tas neatrisina problēmu tiem strādājošajiem, par kuriem tiek maksātas ļoti mazas sociālās iemaksas.

Mazaizsargātiem cilvēkiem un tiem, par kuriem sociālais nodoklis netiek maksāts, tiešā veidā risinājuma nav, tomēr Labklājības ministrija piedāvāja risinājumu par minimālo ienākumu līmeni. “Cilvēkiem šo pakalpojumu sniedz pašvaldības, un minimālo palīdzību pašreizējo 48 eiro apjomā [varētu palielināt līdz] 94 eiro. Ja pieņems šīs izmaiņas, tad cilvēkiem būtu jāvēršas pašvaldībā un [viņiem] gan slimības, gan bezdarba laikā, ja pabalstu nav un sociālā nauda nav maksāta, vismaz tādā veidā nodrošinātu papildulīdzekļus,” skaidroja Reirs.

Reirs arī vērsa uzmanību uz minimālajām pensijām sociālā nodokļa nemaksātājiem: “Ja cilvēki nemaksā nodokļus, ir liela ēnu ekonomika, nemaksā pat sociālās iemaksas un par trešdaļai strādājošo nav maksātas pilnā apjomā sociālās iemaksas, tas nozīmē, ka viņi nākotnē būs minimālās pensijas saņēmēji.

Ļaujot nemaksāt sociālo nodokli, mēs esam praktiski ielikuši bumbu ar laika degli.”

Pērnā gada beigās plašas diskusijas raisīja jau pirms gada pieņemtā norma, ka sociālās iemaksas jāmaksā no minimālās algas, pat ja darbinieks strādā nepilnu slodzi un saņem mazāk par minimālo algu.  Taču dažas nedēļas pirms normu stāšanās spēkā premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) rosināja atteikties no šī plāna, jo šāda mehānisma ieviešana nebūšot iespējama. Premjers piedāvāja iztrūkumu budžetā kompensēt, palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no pašreizējiem 9% līdz 15%.

Pret premjera piedāvājumu iebilda koalīcijā esošā partija "Vienotība", kura vēlējās panākt, lai minimālo sociālo iemaksu ieviešanas termiņš tiktu pārcelts no nākamā gada sākuma uz 1.septembri. Taču premjers uzstāja, ka no minimālajām sociālajām iemaksām ir jāatsakās pilnībā. 

Rezultātā Saeima ārkārtas sēdē 20.decembrī atcēla minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, bet palielināja mikrouzņēmumu nodokļu likmi līdz 15% ar izņēmums mazajiem uzņēmumiem ar 7000 eiro gada apgrozījumu – tiem likme vienu gadu ir 12%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti