Pusdiena

VK: atbildīgajām institūcijām mērķtiecīgāk jāmazina ceļu satiksmē bojāgājušo skaits

Pusdiena

LR jaunā valdes locekle Sanita Dika-Bokmeldere tiekas ar radio darbiniekiem

Maksātnespējas administrācijas eksāmenu pērn nav nokārtojuši 16 administratori

Kvalifikācijas eksāmenu pērn nav nokārtojuši 16 maksātnespējas administratori (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Maksātnespējas administrācija pērn ir eksaminējusi 100 maksātnespējas administratorus, un 16 no viņiem pārbaudi nav izturējuši. Tāpēc ir izbeigta viņu sertifikātu darbība.

(Publikācija precizēta 2018.gada 19.janvārī.)

Regulējums nosaka, ka kvalifikācijas eksāmens jākārto tuvākajā kvalifikācijas eksāmenu rīkošanas reizē pēc sertifikāta derīguma termiņa beigām. Eksāmenā pārbauda administratoru teorētiskās zināšanas, un jātiek galā arī ar praktisku uzdevumu – kāzusa risināšanu.

Pērn no 100 eksāmena kārtotājiem lielākā daļa ar uzdevumu tika galā, bet 16 izkrituši.

Maksātnespējas administrācijas direktore Inese Šteina saka, ka šis rezultāts runā labu par kopējo zināšanu līmeni.

“Tomēr lielākā daļa administratoru ir nokārtojuši. Varbūt kāds administrators ar konkrēto eksāmena jautājumu praksē nav saskāries. Tāpēc ļoti grūti vērtēt, vai no tā mēs varam kaut ko izsecināt par vispārējām administratoru zināšanām,” norādīja Šteina.

Ja administrators kvalifikācijas eksāmenu kārto, bet saņem negatīvu vērtējumu, viņš zaudē tiesības pildīt maksātnespējas administratora pienākumus. 

Vērtējot aizvadīto gadu, Šteina atzina, ka tas ir bijis spraigs. Pērn vasarā policija aizdomās par noziedzīgu rīcību aizturēja vairākus maksātnespējas administratorus, arī sabiedrībā pazīstamo maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu. Viņu, kā arī bijušo “Trasta komercbankas” maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu, finansistu Jorenu Raitumu un vēl trīs cilvēkus lūdz apsūdzēt par kukuļa izspiešanu un naudas atmazgāšanu organizētā grupā „Trasta komercbankas” maksātnespējas procesā.

Šteina stāstīja, ka ir stiprinājuši maksātnespējas procesu uzraudzības funkcijas. Ieviesuši jaunas kontroles metodes, piemēram, pārbaudes administratoru prakses vietās.

“Uz pusi ir samazinājies sūdzību skaits 2017.gadā. Tas nozīmē, ka ar proaktīvu uzraudzības funkciju administrācija ir nodrošinājusi to, ka, ja, iespējams, bija kādi pārkāpumi vai normatīvo aktu neievērošana administratoru darbā, tad tā jau proaktīvi tika konstatēta un novērsta,” pauda Šteina.

Administrācijas darbības esot likušas, iespējams, negodīgajiem, pamest maksātnespējas administratori rindas arī pašiem.

“Iemesli ir dažādi. Gan tie 16 administratori, kas nav sekmīgi nokārtojuši kvalifikācijas eksāmenu, gan ļoti daudz tādu, kas ir brīvprātīgi vēlējušies izbeigt sertifikāta darbu. Principā lielākoties tās ir maksātnespējas administrācijas uzraudzības sekas, tas nozīmē, ka tie ir administratori, kurus bija aizturējušas tiesībsargājošās iestādes. Vairāki šādi, kas izbeiguši sertifikāta darbību,” sacīja Šteina.

Ārvalstu investoru padomes pārstāve Ilze Znotiņa, kura šiem procesiem ir ilgstoši sekojusi līdzi, sacīja, ka situācija tiešām ir uzlabojusies.

“Ja mēs sākam ar to brīdi, kad maksātnespējas jomā mēs bijām tiešām dziļā bedrē, daudzi dažādi īpatnēji grupējumi bija parādījušies un cilvēki bija faktiski iebiedēti visādos līmeņos, bet tagad ir notikušas pietiekami pozitīvas pārmaiņas un pēdējā gada laikā jo īpaši,” norāda Znotiņa.

Znotiņa uzskata, ka rezultātu ir devusi sabiedrības neapmierinātība ar notiekošo, kam sekojusi gan izmeklēšanas iestāžu rīcība, gan likumu izmaiņas.

Tiesa, visi jautājumi vēl neesot atrisināti. Vēl esot jāanalizē maksātnespējas procesu un administratoru darba efektivitāte un iemesli novēlotiem maksātnespējas pieteikumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti