«Kurzemes loka» projektā atsakās no elektrolīnijas uz Ķemeru apakšstaciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai izslēgtu jebkādas spekulācijas, ka elektropārvades līnijas "Kurzemes loks" 3. posma būvniecības process varētu ietekmēt sulfīdus saturošo pazemes ūdeņu atradni Jūrmalā, AS “Augstsprieguma tīkls" ir atsacījies no esošā Ķemeru atzara pārbūves, informēja uzņēmums.

Jau iepriekš AS “Augstsprieguma tīkls" bija ziņojis, ka “Kurzemes loks" projektēšana un būvniecība notiks tikai pēc rūpīgas inženiertehniskās izpētes, lai darbi notiktu dabai draudzīgā veidā. Pazemes ūdeņu monitoringa procesa rezultātā secināts, ka elektropārvades līnijas atzarojumā uz Ķemeriem balstu pamatu izbūve bez iekļaušanās aizsargājamajā sulfīdus saturošo ūdeņu atradnē nav iespējama.

Ievērojot Jūrmalas pašvaldības vairākkārt pausto kritiku par jebkura apjoma būvdarbiem sulfīdus saturošo pazemes ūdeņu teritorijā, AS “Augstsprieguma tīkls" ir atteikusies no ieguldījumiem Ķemeru atzarojuma pārbūvē. Esošais elektropārvades līnijas Ķemeru atzars ir 110 kV sprieguma elektrolīnija, kas izbūvēta 1961. gadā.

Pārējos elektropārvades līnijas “Kurzemes loks" posmus, kas šķērso Ķemeru Nacionālā parka teritoriju, izbūvēs saskaņā ar sākotnējo projektu, elektrolīnijas balstiem izvēloties vietas, kurās nav iespējama ietekme uz aizsargājamajiem sulfīdus saturošajiem pazemes ūdeņiem.

"Kurzemes loks" ir energoinfrastruktūras projekts, kura ietvaros paredzēts izbūvēt 330 kV gaisvadu augstsprieguma elektrolīniju Latvijas rietumu daļā, lai novērstu līdz šim iztrūkstošo palielinātas jaudas pieslēgumu iespējamību Kurzemē.

 Kopā ar "Kurzemes loks" līnijas attīstīšanu un izbūvi AS "Augstsprieguma tīkls" paredz modernizēt apakšstacijas "Sloka", "Dzintari" un "Priedaine" un esošo gaisvadu līniju ievadus vai savienojumus Jūrmalā. Tāpat patlaban notiek izpēte jaunu apakšstaciju būvniecības nepieciešamībai Dubultos un Vaivaros, kā arī jaudas palielināšanai Priedainē, lai spētu apmierināt arvien pieaugošo pieprasījumu un garantēt drošu elektroenerģijas piegādi.

"Kurzemes loks" ir daļa no lielāka – “NordBalt” - projekta, kura ietvaros ir izbūvēts Lietuvas - Zviedrijas starpsavienojums, kā arī Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas pārvades tīkla pastiprināšana, lai uzlabotu visas Baltijas energoapgādes drošumu.

“NordBalt”, un līdz ar to arī tajā ietilpstošais "Kurzemes loka" projekts ir daļa no 2009. gadā augsta līmeņa valstu valdības pārstāvju tikšanās laikā parakstītās vienošanās Baltijas Starpspavienojuma plāna (Baltic Interconnection Plan).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti