Kučinskis: Plūdos cietušajiem zemniekiem ir cerības uz ES atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas zemnieki varētu saņemt atbalstu no Eiropas Savienības (ES) fondiem šī rudens plūdu seku likvidēšanai, kā arī meliorācijas sistēmas uzlabošanai. Tādu cerību ceturtdien, 19.oktobrī, pēc tikšanās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru pauda premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība).

Abu saruna notika īsi pirms dalībvalstu līderu samita. Tajā viens no centrālajiem jautājumiem būs iestrēgušās sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no bloka.

Kučinska un Junkera tikšanās laikā viens no tematiem bija daudziem Latvijā būtiskais plūdu jautājums. Kučinskis sacīja, ka saruna ar Junkeru ir bijusi laba, un tagad Eiropas Komisijas eksperti izvērtē, kādu atbalstu no Solidaritātes un citiem fondiem ir iespējams sniegt.

“Attiecībā uz solidaritāti, tas ir maksājums, ko var saņemt meliorācijas sistēmām, kas ir Latvijā vajadzīgas, lai vairāk tā nebūtu. Attiecībā uz tiešmaksājumiem, tur vairāk tiek skatītas iespējas. Mēs no savas puses, cik varēsim, arī valsts dosim. Otrdien jau būs šis jautājums dienaskārtībā. Centīsimies panākt atbalstu arī no Eiropas,” pauda Kučinskis.

Jau ziņots, ka plūdi Latvijas zemniekiem radījuši 37 miljonu eiro zaudējumus, no kuriem 19,8 miljoni eiro ir zaudējumi par tiešajiem ieguldījumiem. Lauksaimnieki līdz noteiktajam laikam Lauku atbalsta dienestā (LAD) iesnieguši 2935 kompensāciju pieprasījumus par kopumā 37 miljonu eiro zaudējumiem.

 Augusta otrajā pusē Latgalē piedzīvotas ilgstošas un stipras lietavas, kas bijušas stiprākās valsts austrumos kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Plūdu dēļ 29 Latvijas novados bija izsludināta ārkārtas situācija.

Biedrība "Zemnieku saeima" iepriekš norādīja, ka lietavu izraisīto plūdu radītie postījumi lauksaimniekiem Latvijā varētu būt nodarījuši zaudējumus aptuveni 50-60 miljonu eiro apmērā. Bet zemkopības ministrija iepriekš pieļāva iespēju kopā ar Igauniju un Lietuvu vērsties pēc palīdzības Eiropas Komisijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti