Rīta Panorāma

Intervija ar kustības "Par!" valdes priekšsēdētāju Danielu Pavļutu

Rīta Panorāma

Sirreāls detektīvs - Kafkas "Process" Jaunajā Rīgas teātrī

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

Kučinskis: «Metalurga» mantas izsole jāvirza uz vismaz daļēju ražošanas atjaunošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc maksātnespējīgā metalurģijas uzņēmuma “Liepājas metalurgs” administratora lēmuma pārdot uzņēmuma mantu izsolē valdība strādās pie izsoles noteikumiem, lai panāktu vismaz daļēju ražošanas atjaunošanu vai jaunas uzņēmējdarbības uzsākšanu “Metalurga” teritorijā, LTV “Rīta panorāmā” sacīja premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Premjers norādīja, ka pēc administratora lēmuma ir svarīgi iezīmēt ceļa karti, kas notiek tālāk, jo, “vienkārši pārdodot mantu lūžņu cenā, nevar runāt vairāk nekā par 10 miljoniem eiro”. Turklāt valdība nedrīkst mainīt mērķi, kāpēc vispār valsts centās atrast investoru –  tas ir darba vietas un ražošana. 

Ļoti iespējams, ka var atrast pircēju atsevišķām uzņēmuma daļām, kur var atjaunot kādu ražošanu. Uzdevums ir nevis pārdot mantu un iekārtas, bet skatīties, kā racionāli un saprātīgi var izmantot teritoriju, iespējams, kādai daļai piesaistīt investorus,  pauda premjers.

Viņš atzina, ka cerības, ka “būs metalurģijas monstrs, ir pazudušas”.

Tagad aptuveni mēneša laikā valdība var strādāt pie iespējamiem izsoles noteikumiem, lai uzņēmuma mantas pircēji atjaunotu ražošanu vai izmantotu to kādam jaunam biznesam. Kučinskis skaidroja, ka valdība, protams, nevar noteikt, kāda būs izsole, tomēr tai ir teikšana kā kreditoram un tā var “netieši pavirzīt” virzienā, kas valstij izdevīgs.

Savukārt Liepājas mērs Uldis Sesks (Liepājas partija) uzskata, ka potenciālajam investoram aizvien ir iespēja iegādāties ražotni pa daļām.

Sesks LTV “Rīta panorāmai” atzina, ka administratora lēmums bija pārsteigums, taču tas neizslēdz iespēju iegādāties šo uzņēmumu tikai pa daļām, jo ir vairāki kreditori un “atsevišķas teritorijas pieder bankai, atsevišķi valdība ir kreditors”.

Taču scenārijs, kas paredzētu pārdot uzņēmumu kopumā un atjaunot ražošanu, būtu vairāk Liepājas interesēs, atzina Sesks.  

Ja uzņēmumu tomēr pārdos pa daļām, “Metalurga” teritorijā varētu veidot industriālo parku, jo Latvijā nav daudz teritoriju, kur var būvēt jaunas ražotnes un kur ir dzelzceļš, gāze, elektrība, norādīja Sesks. Šī teritorija ir izmantojama, ja ne vairs armatūras ražošanai, tad, iespējams, citām metālapstrādes vajadzībām.

Jau ziņots, ka maksātnespējīgā un pēdējos gadus dīkā stāvošā uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” ražotne vairs netiks tirgota kā vienots veselums, bet gan sadalīta vairākos īpašumos un pārdota izsolēs

Valdība iepriekš solīja atrast jaunu pircēju ''Liepājas metalurgam'' līdz 2017.gada beigām, tomēr sarunas ar potenciālo investoru – Krievijas izcelsmes miljonāru Igoru Šamisu – ieilga. Šamiss vēlējās ražotnes iekārtas testēt vairākus mēnešus, lai pārliecinātos, ka tās strādā. Tomēr valdība vilcināties nevēlējās un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) janvāra sākumā paziņoja, ka pircējam esot divas nedēļas laika “Liepājas” metalurga" iegādei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti