Kritušās svaigpiena cenas; pieļauj piena cenu samazinājumu arī veikalos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan pērn piena iepirkuma cenas no zemniekiem augušas par 25%, taču šogad nu jau pāris mēnešus tās sākušas pazemināties, tā intervijā Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” norādīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe. Ja svaigpiens kļūs aizvien lētāks, tad tas varētu atspoguļoties arī uz piena cenām veikalu plauktos.

Pēdējos gados piena produktu cenas ir augušas, kas ir skaidrojamas ar vietējo ražotāju nepieciešamību pielāgoties pasaules cenām. „Pasaulē pēdējos pāris gados bijušas ļoti augstas industriālo piena produktu cenas – piena pārstrādes uzņēmumi varējuši ļoti labi pārdot. Līdz ar to bijuši spiesti pienu iepirkt par augstākām cenām,” norāda Gulbe.

Piena cenu celšanās pasaulē saistīta ar pieprasījuma pieaugumu tādās Āzijas valstīs kā Malaizija, Indonēzija, Filipīnas, Taizeme, Ķīna. Šajās valstīs bija vērojama ekonomiskā izaugsme, kas atspoguļojās arī patēriņa un līdz ar to arī cenu kāpumā. Tāpat šajos gados mazāk saražot spēja Austrālija un Amerika. „Tātad, ja pieprasījums ir lielāks par piedāvājumu, tad cenas kāpj,” skaidro Gulbe.

Latvijā šī gada sākumā bija ļoti augstas cenas svaigpienam, ko pārstrādātāji iepērk no zemniekiem – gandrīz 40 centi par litru. „Pagājušais gads bija ar lielu pieaugumu – piena iepirkuma cena kāpusi gandrīz par 20%. Šie divi gadi bija veiksmīgi gan zemniekiem, gan  pārstrādātājiem. Šis bija piena nozarei veiksmīgs periods,” stāsta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja.

Taču šogad pirms pāris mēnešiem sākās svaigpiena cenu kritums, kas saistīts ar pieaugušo ražošanu Jaunzēlandē, kur sāk piedāvāt lētākas nākotnes cenas. Tāpat arī Vācijā tika saražots krietni vairāk piena, no kā veidoja koncentrātu. „Runājot ar ekspertiem, viņi saka, ka tam līmenim, kas ir pašlaik, varbūt drusku zemāks, vajadzētu apstāties uz šo brīdi,” norāda piensai mniece Aija Balode, uzsverot, ka lielam cenu kritumam nevajadzētu būt.

Zemnieku saimniecības „Mežacīruļi” vadītājs Juris Cīrulis apliecināja, ka iepriekšējos pāris gados bija jūtams cenu kāpums un tie bijuši labi laiki piensaimniekiem. Taču tagad cenas pazeminās. „Īsā laikā tās kritušas par četriem eirocentiem. Viena centa krišanās summārais „zāģītis” ir 70 eiro dienā. Acīmredzot, nav labi,” stāsta Cīrulis. Savukārt SIA “Stalbes Agro” valdes priekšsēdētāja Aija Balode norādīja, ka viņas uzņēmums pašlaik cenu svārstības nemana, taču nozares kolēģi esot apliecinājuši – izmaiņas jau ir jūtamas.

„Ja tirgus spiedīs, tad domāju – cenas nedaudz kritīsies arī veikalā,” prognozē Balode. Tāpat Lielveikala „Maxima” pārstāvis Jānis Beseris arī pauda – ja piena cenu samazinājums būs stabils, tad cenas varētu samazināties arī veikalos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti