KP: «Latvijas gāzei» par netaisnīgo parādu piedziņas praksi piemērots mazs sods

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkurences padome (KP) par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu AS "Latvijas gāze" (LG) piemērojusi salīdzinoši mazu sodu - 0,37% no uzņēmuma gada apgrozījuma, lai gan likums par šo pārkāpumu ļauj piemērot sodu 5% apmēra, to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

 

Jau ziņots, ka KP sodīja LG ar 2,2 miljonu eiro lielu naudas sodu saistībā ar uzņēmuma laikā no 2009. līdz 2013.gadam īstenoto parāda piedziņas praksi. LG atteicās slēgt jaunus gāzes piegādes līgumus, ja nebija samaksāts iepriekšējā klienta parāds. Par šo praksi KP tika saņemti aptuveni 500 sūdzību. 

Pēc KP vadītājas sacītā, LG mainīja parādu piedziņas praksi tikai pēc tam, kad KP par to kompānijai piemēroja sodu. Turklāt uzņēmumam piemērots samērā mazs sods - 0,37% no apgrozījuma. Likums par šādu pārkāpumu ļauj piemērot sodu līdz 5% no uzņēmuma gada apgrozījuma. Ir uzņēmumi, kam par līdzīgu pārkāpumu - ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu - uzlikts sods 2% apmēra no apgrozījuma.

KP: «Latvijas gāzei» par netaisnīgo parādu piedziņas praksi piemērots mazs sods
00:00 / 05:19
Lejuplādēt

"Procents ir bijis mazs, jo augstākais iespējamais ir 5% [no uzņēmuma gada apgrozījuma]," vērtēja KP vadītāja, norādot: LG "runā par lielo sodu", bet neko nemin par to, kas ir darīts saistībā ar zaudējumu kompensēšanu tiem, kas LG piekoptās nepamatotās parādu piedziņas prakses dēļ arī maksāja citu parādus, un vai kompānija par to ir atvainojusies.

Ābrama atzina, ka LG ir tiesības Augstākajā tiesā (AT) apstrīdēt Rīgas apgabalstiesas  lēmumu, ar kuru atstāts spēkā KP uzliktais 2,2 miljonu eiro sods. To AT, visticamāk, atstās spēkā, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" lēsa zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis, paužot viedokli, ka  LG ir piekopusi netaisnīgu parāda piedziņas praksi.

Advokāts: Augstākā tiesa, visticamāk, apgabaltiesas lēmumu KP un LG strīdā atstās spēkā
00:00 / 05:00
Lejuplādēt

Viņaprāt, konkurences tiesībās sodi Latvijā ir daudz sāpīgāki nekā administratīvajās tiesībās. Bieži vien soda apmērs ir būtisks, lai komersants justu finansiālo slogu un rūpīgāk sekotu līdzi tam, ka likums netiktu pārkāpts, un lai konkurences tiesību pārkāpuma gadījumā tas pēc iespējas ātrāk tiktu novērsts.

Jau vēstīts, ka gāzes piegādes kompānija ATpārsūdzējusi apgabaltiesas spriedumu, kas atstāja spēkā KP uzlikto 2,2 miljonu eiro sodu. LG pauž gatavību vērsties arī starptautiskās institūcijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti