Kopējo graudu ražas prognozi šoruden samazina par 12%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šā gada graudaugu kopraža Latvija gaidāma 2 366,2 tūkstošu tonnu apmērā, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) septembrī prognozes. Vēl jūlijā kopražas prognoze bija optimistiskāka – 2 689,7 tūkstoši tonnu.

Samazinājums kopražā septembrī vērojams teju katram laukaugu kultūraugam. Ziemas kviešu kopražā tiek lēsti 1324,2 tūkstošus tonnu, rudzu kopražā – 95,2 tūkstoši tonnu, tritikāle – 18,5 tūkstoši tonnu, ziemas rapsis – 243 tūkstoši tonnu.

Šoruden sarukušas arī kartupeļu ražas prognozes no 565,8 tūkstošiem tonnu uz 473,8 tūkstošiem tonnu.

Septembra beigās veiktajā vasarāju labību, vasaras rapša un kartupeļu ražas prognozēšanā fiksēts, ka Latgalē ziemas kvieši ir veldrē un sadīguši vārpās. Citiem kultūraugiem pārlieku lielā mitruma dēļ vērojams ražas samazinājums un novēlota to novākšana. Plūdu skartajā teritorijās nenokultos ziemas kviešus atstāj, bet kur vien iespējams, cenšas nokult vasaras rapsi, kviešus un miežus. Arī Vidzemē situācija līdzīga – pirms lietiem vasaras kviešus vāca 5 tonnas no hektāra (t/ha), tad pēc tam vairs tikai 1,5 t/ha.

“Vēsā un mitrā vasara Vidzemes un Latgales reģionā ļāva cerēt uz ļoti labām ražām. Par vienu līdz divām nedēļām aizkavētā veģetācija ļāva uzsākt ražas novākšanu īsi pirms lielajām lietavām augusta pēdējā dekādē. Lauki, kurus paspēja novākt, uzrādīja šiem reģioniem tiešām izcilu ražu. Tagad lielākais izaicinājums ir izvērtēt nokulto vasarāju graudu piemērotību sēklas materiālam, kā arī laicīgi rezervēt vasarāju sēklu pie piegādātājiem. Jāatceras, ka palicis vēl nepilns mēnesis laukus apkopt, apart un sagatavot pavasara sējai,” norāda LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Kurzemē un Zemgalē augustā prognozētā graudaugu ražība saglabājusies nemainīga, bet Vidzemē un Latgalē tā piedzīvojusi samazinājumu teju visiem kultūraugiem. Tā Kurzemē vasaras kviešu ražība augustā fiksēta 3,5 tonnas no hektāra, bet Zemgalē – 4,5 t/ha. Savukārt Latgalē no augustā fiksētajām 3,5 t/ha, septembrī ražība samazinājusies līdz 2,2 t/ha. Taču visievērojamākais samazinājums Latgalē piedzīvots kartupeļu ražībai – augustā prognozēto 20 t/ha vietā septembrī tās ir vairs tikai 15t/ha.

Tikmēr Lauku atbalsta dienests (LAD) no lauksaimniekiem kopumā saņēmis

2981 pieteikumu platību apsekošanai kompensāciju saņemšanai par spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā bojā gājušiem lauksaimniecības kultūraugu sējumiem un sagatavoto sienu.

Kompensāciju saņemšanai par zaudēto ražu pieteiktas platības 74 100 hektāru apmērā, bet par bojā gājušo ziemāju sējumiem - 2900 hektāru apmērā. Vienlaikus kompensāciju saņemšanai iesniegti arī pieteikti par 13 500 tonnu bojā gājušo sagatavoto sienu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti