Koalīcija vienojas atvieglot kvalificētu viesstrādnieku piesaistīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valdību veidojošo politisko partiju pārstāvji vienojušies atbalstīt Ekonomikas ministrijas virzītās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas regulē ārvalstu darbaspēka piesaistīšanu. Šī vienošanās paredz atvieglot iespējas piesaistīt darbiniekus vairāk nekā 300 dažādās profesijās, uz kurām gan arī turpmāk tiks attiecināta prasība viesstrādniekiem maksāt noteikta līmeņa atalgojumu.

Atvieglotas galvenokārt tās prasības, kas skar darba sludinājumu publicēšanas nianses un tamlīdzīgus jautājumus.

Ekonomikas ministrijā lēš, ka pēc noteikumu pieņemšanas Latvijā piesaistīto viesstrādnieku skaits varētu pieaugt ne vairāk kā par 300 cilvēkiem gadā.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens
00:00 / 00:30
Lejuplādēt

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) īpaši uzsver, ka atvieglojumi skar tikai augsti kvalificētu darbaspēku: “Mēs paredzam atvieglojumus augsti apmaksātām darbavietām. (..) Šobrīd ir panākta vienošanās par 322 profesijām: augsta līmeņa programmētāji, ārsti, inženieri un tā tālāk. Tie noteikumi joprojām ir pietiekami stingri, un stingrs regulējums. Attiecībā uz laukstrādniekiem ir vien atsevišķs izņēmums no vispārējā kopējā uzstādījuma, kurš nosaka, ka mēs nepiesaistīsim darbiniekus ar zemu apmaksātām kvalifikācijām. Līdzīgi bija uzstādīts jautājums par darbiniekiem pārtikas industrijā vai autopārvadātājiem.

Vienīgais izņēmums ir sezonas laukstrādnieki, kuri tad ir jau bijuši piesaistīti.”

Ziņots, ka darba devēji pauduši vēlmi plašāk atvērt Latvijas darbaspēka tirgus durvis viesstrādniekiem. Tikmēr Latvijas Bankā norāda, ka Latvijā arvien ir samērā augsts bezdarba līmenis un būtu jādomā, kā darba tirgū iesaistīt tos cilvēkus, kuri nevar atrast darbu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti