Dienas notikumu apskats

Odiozo nīderlandiešu politiķi Vildersu notiesā par marokāņu diskrimināciju

Dienas notikumu apskats

Novembrī papildus apstiprināti ES fondu projekti par 52,7 miljoniem eiro

Koalīcijai neizdodas vienoties par MUN likmēm un minimālajām sociālajām iemaksām

Koalīcija nespēj vienoties par nodokļu izmaiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valdības koalīcijas partijām pirmdien, 12.decembrī, neizdevās panākt vienošanos par premjera Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienība) piedāvājumu mikrouzņēmuma nodokļa celšanai līdz 15% un minimālo sociālo iemaksu atcelšanai, tomēr jautājumu šonedēļ skatīs Saeimas budžeta komisijā.

Nevienojas, bet skatīs Saeimas komisijā

Pēc aptuveni stundu ilgām premjera sarunām “Vienotības” frakcijā par sociālo iemaksu minimuma atcelšanu un mikrouzņēmuma nodokļa palielināšanu sarunas vēl vismaz tikpat ilgi turpinājās arī koalīcijas sanāksmē. Taču pēc tam premjers, kurš vēl pagājušajā nedēļā sacīja, ka bez “Vienotības” balsīm neredz iespēju virzīties tālāk, nu jau atzina –

Saeimas budžeta komisijā otrdien jautājumu par nodokļiem skatīs jebkurā gadījumā.

“Es ticu, ka deputāti apzināsies, kādi ir riski, ejot uz to redakciju, kāda tika iebalsota budžeta paketē, un mēs virzību uz priekšu panāksim,” sacīja premjers.

"Vienotība" vēl spriedīs

“Vienotība” gan bija piedāvājusi alternatīvu – ļaut nākamgad uzņēmējiem izvēlēties, vai maksāt minimālās sociālās iemaksas vai arī palielināto  mikrouzņēmuma nodokli 15% apmērā. Tomēr premjers uzskata, ka nav laika to sagatavot.

“Vienotībā” atzīst, ka šis laika trūkums arī ir galvenā problēma situācijā kopumā, kādēļ arī galīgo lēmumu pieņems rīt no rīta. “Ir apzināti vai neapzināti, iespējams, absolūta konsekvences trūkuma dēļ un daļēji neizdarīta darba dēļ ir radīta situācija, kur “Vienotībai” ir jāpieņem grūts lēmums,” pauž “Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Neesot gan tā, ka premjera piedāvājumu “Vienotība” neatbalsta pilnībā, taču neesot pieņemams veids, kā tas notiek.

Smiltēns neizslēdz iespēju, ka "Vienotības" ārkārtas sēdē partijas biedri tomēr var izšķirties par atbalstu šim priekšlikumam. Viņš arī cer, ka gala lēmums nebūs jāpieņem ar opozīcijas deputātu balsīm.

"Vienotība" uzskata, ka nepieciešams risināt jautājumu par darbinieku sociālo nodrošinājumu, tāpēc

vajadzētu pārcelt laiku, nevis atteikties no ieceres par minimālām sociālām iemaksām.

Tikmēr Nacionālā apvienība joprojām pauž atbalstu premjeram. “Manuprāt, ir diezgan bezproduktīvi sākt skaidroties, kurš ir kurā brīdī bijis atbildīgs, jautājums ir – kāds ir risinājums, kas ir labākais un ko ir iespējams pieņemt šodien,” sacīja Saeimas deputāts Einārs Cilinskis (Nacionālā apvienība).

Gatavi pieņemt ar opozīcijas balsīm?

Koalīcijas partijās gan vairījās no žurnālistu jautājumiem par valdības stabilitāti šajā situācijā, tomēr premjers Māris Kučinskis neuzskata, ka būtu krīze valdībā: “Pagaidām nē, neviens to neapstiprina.”

Ja "Vienotība" nepiekritīs valdības piedāvājuma, šis lēmums būs jāpieņem ar Saeimas opozīcijas balsīm.

Tā Nacionālās apvienības deputāts Einārs Cilinskis pauda - arī tad, ja valdībā vienošanos neizdosies panākt, gala lēmums joprojām būs Saeimas rokās: “Saeima pieņem likumus ar balsu vairākumu, un ne vienmēr tam ir jābūt tieši tā, kā valdība ir lēmusi, jo galu galā lemj Saeima."

Tikmēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta premjerministra priekšlikumu paaugstināt mikrouzņēmuma nodokļa likmi līdz 15% un daļu no nodokļa novirzot sociālajām iemaksām.

Piedāvās garāku pārejas posmu

Ņemot vērā, ka par izmaiņām politiķi sāka spriest jau pēc budžeta paketes apstiprināšanas un tikai dažas nedēļas pirms 1.janvāra, kad tām jāstājas spēkā, Finanšu ministrija piedāvā uzņēmējiem ilgāku pārejas posmu.

Pašreizējā kārtība paredz, ka uzņēmējiem līdz 15.decembrim Valsts ieņēmumu dienestam jāpaziņo par saviem plāniem uz nākamo gadu – vai tas piesakās nākamgad strādāt kā mikrouzņēmumu nodoklis, vai otrādi - pārtrauc darbību šādā režīmā. Finanšu ministrija piedāvā šoreiz noteikt, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, kas līdz 15.decembrim jau ir iesniedzis VID iesniegumu par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa izbeigšanu, varēs iegūt vai atgūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, iesniedzot pieteikumu līdz 2017.gada 15.janvārim. 

Finanšu ministrija arī rosina noteikt, ka nākamgad 70,4% no mikrouzņēmumumu nodokļa ieņēmumiem novirzīs valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā, savukārt 2018.gadā – novirzīt sociālajā budžetā jau 80%.

Vēl 2015.gadā pieņemtās likuma izmaiņas šogad oktobrī un novembrī radīja nevalstisko organizāciju (biedrību un nodibinājumu) neapmierinātību. NVO pauda, ka izmaiņas var būtiski kavēt NVO darbu, biedrības un nodibinājumus īstenot to sociāli atbildīgos mērķus, kā rezultātā zaudētāji būs ne vien konkrētie darba ņēmēji, bet visa sabiedrība.

Lai risinātu šīs problēmas, Saeimā izstrādājot jaunus grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tika paredzēti izņēmumi, kurus sarunās ar sociālajiem un sadarbības partneriem un nevalstiskajām organizācijām nolemts būtiski paplašināt. Tas savukārt radītu nākamā gada budžetā 20 miljonu eiro robu. 

Finanšu ministrija jau iepriekš ziņoja, ka premjera piedāvājums celt mikrouzņēmuma nodokli līdz 15% un atcelt minimālo sociālo iemaksu kopumā neradīs zaudējumus budžetā, bet mikrouzņēmumu darbiniekiem būs labākas sociālās garantijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti