Kailsala dēļ Zemgalē cietuši līdz 80% ziemāju; cenas sēklām pieaugušas par 50%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad ziema iesētajiem ziemājiem bijusi ļoti smaga, un kailsala dēļ Zemgalē cietuši 70-80% graudaugu. Tā kā lauksaimniekiem nāksies pārsēt daļu ziemāju, situāciju izmanto arī sēklu tirgotāji – sējas materiāla cenas šopavasar augušas par 50%, intervijā Latvijas Radio atklāja Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis.

Lai gan ziema bijusi ļoti smaga, tomēr bija cerība, ka ziemāji nebūs stipri cietuši. Bet, atnākot siltākam laikam, atklājās, ka kailsala dēļ lauki cietuši ļoti smagi un daļa pat izpostīti, norādīja agronoms.

Zemgalē ap 70-80% graudaugu ir cietuši, un tie būs jāpārsēj. Balodis piebilda, ka pēdējo desmit gadu laikā nekas tāds nebija piedzīvots. Citos Latvijas reģionos, kur sniega bijis vairāk, nav tik smagi kā Zemgalē.

Tā kā martā jau bija siltāks laiks, zemnieki varēja apzināt situāciju, līdz ar to arī ieguva laiku, lai mobilizētos un meklētu jaunu sējas materiālu, norādīja Lauku konsultāciju un izglītības centrā.

Milzīgā pieprasījuma dēļ ir augušas arī sējas materiāla cenas. Tās gan neesot tik augstas, ka nevarētu atļauties, tomēr tās kāpušas par 50%. Jau tagad zemnieki esot rezervējuši piegādātājiem sēklas.

Balodis prognozē, ka sējas materiāla cenas vairs būtiski neaugs, jo tirgū ienāk sēklas arī no ārvalstīm. Un šāda konkurence neļauj celt cenas vēl vairāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti