Pusdiena

Saeima atbalsta palielinātus administratīvos sodus par valsts valodas pārkāpumiem

Pusdiena

ANO ģenerālsekretārs aicina izbeigt vardarbību pret Mjanmas rohindžām

Jūrmalas domes opozīcija prasa: kur palicis sen solītais apkures tarifa samazinājums

Jūrmalas domes opozīcija prasa: kur palicis sen solītais apkures tarifa samazinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nu jau pirms vairāk nekā gada Jūrmalā tika atklāta sešarpus miljonus eiro vērta biomasas katlumāja. To uzcēla jau 2015. gada nogalē. Svinīgajā atklāšanā Jūrmalas mērs «zaļzemnieks» Gatis Truksnis apgalvoja, ka kurināšana ar šķeldu apkures tarifu pilsētā ļaus samazināt par vismaz pieciem procentiem. Kopš solījuma pagājis jau gads un vairāki mēneši, bet tarifi nav mainīti. Par to pastiprināti sākusi interesēties arī jaunā domes opozīcija.

Biomasas jeb ar šķeldu kurināmu katlumāju Kauguros uzcēla lielā steigā pirms pāris gadiem. Ap to laiku Jūrmalā tika piedzīvots arī kārtējais skandāls, jo, neraugoties uz pašu apkures sistēmas attīstību, pašvaldība parakstīja vienošanos ar kādu privātkompāniju KSER, no kā nākotnē pirkt siltumu. Tas prasīja domes uzņēmuma «Jūrmalas siltums» vadības maiņu, jo līdzšinējais šefs apgalvoja, ka mērs Truksnis spiedis tādu vienošanos parakstīt. Truksnis gan atgaiņājās, ka neko nav spiedis un ka viņam interesē tikai siltuma tarifu kritums. Tālāk par teorētisku vienošanos gan nav tikts.

Tikmēr pašu katlumāju pērn pirms Jāņiem atklāja jau jaunais «Jūrmalas siltuma» priekšnieks Valdis Vītoliņš. Viņš atklāšanas pasākumā stāstīja, ka katlu māja palīdzēs nepieaugt tarifiem, “stabilizēt situāciju un necelt cenas”.

Savukārt pilsētas mērs Truksnis apgalvoja, ka tarifs Jūrmalā saruks vismaz par pieciem procentiem.  Domes oficiālajā izdevumā bija lasāms, priekšlikumu siltumenerģijas tarifu samazinājumam uzņēmums «Jūrmalas siltums» plāno iesniegt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai 2017. gada sākumā. Tomēr teju pusotru gadu pēc jaunās katlumājas atklāšanas tarifs nav mazināts.

Domes opozīcija tāpēc ar vēstuli vērsusies pašvaldībā. Deputāts Uldis Kronblūms no "Tev, Jūrmalai" un Jaunās konservatīvās partijas saraksta domā, ka ar nepamatotiem tarifiem «Jūrmalas siltumam» jābūt lieliem uzkrājumiem.

 Uzņēmumam varēja rasties uzkrājumi, taču “kur palikusi nauda, vai ir uzkrāta, cilvēki saka, ka nopirktas jaunas automašīnas, vai tas ir no tās naudas”, sacīja Kronblūms.

«Jūrmalas siltuma» valdes priekšsēdētājs Valdis Vītoliņš skaidroja, ka autoparks bijis nolietojies, tāpēc līzingā nopirktas jaunas VW automašīnas. Tieši pašlaik gatavojot arī jauno tarifu plānu. Vai līdz šim jūrmalnieku pārmaksas dēļ izveidojies uzkrājums, Vītoliņš neatbildēja.

Viņš sacīja, ka tie ir uzņēmuma dati, kurus viņš nevar sniegt pa telefonu, un vēlāk piebilda, ka negrib publiski sniegt sensitīvus datus.

“Ja jūs jautājat, vai mēs šmaucamies, tad mēs nešmaucamies!” sacīja Vītoliņš.

Viņš arī apgalvoja, ka jaunu tarifu apstiprināšanu kavēja “brīvais gāzes tirgus, kas tikai tagad sāka strādāt”.  

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izpilddirektors Jānis Miķelsons gan norādīja, ka kopš pavasara brīvais gāzes tirgus jaunu tarifu izskatīšanu nav ietekmējis un komisija izskata tarifus tāpat kā citus gadus.

Jūrmala ar jauno tarifu uz regulatoru plāno doties oktobrī, kad jau sāksies apkures sezona. Tādējādi pie citiem tarifiem jūrmalnieki varētu tikt tikai nākamgad. Tiesa gan, nevar garantēt, ka siltums maksās lētāk, jo «Jūrmalas siltums» plāno daudzu miljonu investīcijas atjaunotās siltumtrasēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti