Dienas ziņas

Iedzīvotāji sašutuši par plānu veidot armijas poligonu Jūrmalciemā

Dienas ziņas

Orientēšanās spēle "Latvija"

Sociālais uzņēmums – darba iespēja jauniešiem ar īpašām vajadzībām

Jauniešiem ar īpašām vajadzībām Kocēnos būs iespēja strādāt un pelnīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saņemt nevis pabalstu no valsts, bet paša nopelnītu algu. Tādu iespēju cilvēkiem ar īpašām vajadzībām paredz Kocēnu novadā iecerētā sociālā uzņēmuma izveide. Tajā cilvēki, kuriem ir dažādas veselības problēmas, speciālistu uzraudzībā varētu strādāt to, kas atbilst viņu spējām. Šāda sociālā uzņēmuma izveidi rosinājusi situācija, kāda valstī veidojas jauniešiem ar īpašām vajadzībām, kad viņi pabeidz speciālās skolas. Lai arī apgūtas dažādas amata prasmes, darba tirgū viņi konkurēt nevar. 

Karīna Ziemeļvidzemes internātpamatskolā kopā ar citiem audzēkņiem apgūst tirdzniecības zāles darbinieka iemaņas. Meitene atzīst, ka pēc skolas labprāt šo darbu arī turpinātu.

"Jā, ja es zinātu, kas man jādara, strādātu, man ļoti interesē tas, par ko es tagad mācos," atzina Ziemeļvidzemes pamatskolas audzēkne Karīna Ševcova.

Bet realitāte pēc skolas ir skarba. Jaunieši, kuriem ir garīga rakstura vai kādas citas nopietnas veselības problēmas, nespēj iekļauties darba tempā, kā to prasa uzņēmumu  ritms. Ir jaunieši, kuriem ir vajadzīga arī speciālistu uzraudzība, bet daudzi no viņiem būtu gatavi strādāt.

"Pieredze ir tāda, ka viņi var darīt, viņiem tikai ir vajadzīga cita pieeja, cits temps un viņi dara ļoti atbildīgi savu darbu," uzskata Ričarda mamma Jolanta Mezīte.

Vecāki risinājumu saredz sociālā uzņēmuma izveidē, kas būtu, kā loģisks turpinājums skolai, un ir arī vietējie uzņēmēji, kuri ir izteikuši atbalstu un vēlmi izmantot šī uzņēmuma pakalpojumus.

"Sadarbojoties ar pašvaldību ārpus uzņēmuma telpām, jā, mēs varam piegādāt izejvielas, kur viņi šādās telpās attiecīgi speciālistu uzraudzībā, it sevišķi, kur ir vajadzīgi zinoši speciālisti, pedagogi, noteikti ar medicīnisko izglītību, kas varētu viņiem nodrošināt atbilstošu kontroli, aprūpi, ja nepieciešams, tādā vidē noteikti to varētu darīt," sprieda SIA "Milda KM" valdes priekšsēdētājs Vilnis Vorobjovs.

"Vaidavā ir vēl arī blakus ēkās telpas, un šobrīd pašvaldība domā, kā šīs telpas sakārtot tieši sociālā uzņēmuma vajadzībām. Ir uzsākta arī sadarbība ar sociālo dienestu, lai sniegtu iespējas cilvēkiem, kuri uz brīdi ir palikuši bez darba, bet kuriem ir vajadzīgs nevis pabalsts, bet darbs, lai varētu šos cilvēkus iesaistīt, kuri varētu būt kā palīgs, kā uzraugs," piebilda Kocēnu novada domes priekšsēdētāja vietniece Evija  Nagle.

Ziemeļvidzemes internātpamatskolā uzsver, ka šī būtu iespēja atrisināt arī daudzas problēmas īpašo jauniešu vecākiem, jo līdz šim pieredze ir tāda, ka skolu pabeidzot, jaunietis paliek tikai vecāku ziņā.

Ja šis bērns iegūs iespēju strādāt, tad arī vecāks ar mierīgu sirdsapziņu varēs doties savās darba gaitās, un būs pārliecināts, ka viņš strādā tik stundas, cik viņa veselība ļauj.

Viņš arī mazliet nopelna un saprot, ko nozīmē pelnīt, bet pats galvenais ir šī pašapziņa, ka es esmu vajadzīgs," atzina pamatskolas direktore Anda Sloka .

Par to, ka šādi uzņēmumi var veiksmīgi darboties, pieredze gūta Vācijā, kur iespēja strādāt ir pat uz gultas esošiem cilvēkiem līdzīgos sociālajos uzņēmumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti