Jaunajiem speciālistiem un ģimenēm būs valsts garantijas mājokļa iegādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Martā sāks piešķirt valsts garantijas mājokļa iegādei jaunajiem speciālistiem vecumā līdz 35 gadiem, kuru apgādībā nav bērnu un ģimenēm ar bērniem, kas nav vecāki par 23 gadiem, norāda Ekonomikas ministrija.

To paredz valdības otrdien, 20. februārī, apstiprinātie Ministru kabineta (MK) noteikumu grozījumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai un grozījumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu Zemesgrāmatā.

Kā jaunie speciālisti šajos grozījumos tiek saprasti cilvēki, kam vecumā līdz 35 gadiem ir augstākā vai profesionālā vidējā izglītība. Līdz ar to “ALTUM” fonda garantija ļauj samazināt hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas apjomu komercbankā, tādējādi palīdzot tikt pie sava mājokļa situācijās, kad ir stabili ienākumi, kas ļauj uzņemties kredītsaistības, bet nepietiek uzkrājumu pirmajai iemaksai.

Ministrija aplēsusi, ka 45 000 eiro vērtu dzīvokli ar valsts garantijas palīdzību speciālists varēs iegādāties astoņos mēnešos. Turpretim bez valsts garantijām pirmās iemaksas uzkrājums būtu jākrāj gandrīz trīs gadus.

Jaunie speciālisti varēs saņemt garantiju mājokļa iegādei 20% apmērā no aizdevuma summas, kas nepārsniedz 50 000 eiro. Šai mērķa grupai garantijas tiks izsniegtas uz tirgus nosacījumiem, attiecīgi – bez valsts budžeta finansējuma. Garantija tiks izsniegta uz 10 gadiem. Komisijas maksa par garantiju būs ikgadēja un būs 4,8% apmērā no garantijas atlikuma, attiecīgi maksa par garantijas izmantošanu ik gadu samazināsies.

Savukārt garantijas ģimenēm ar bērniem līdz 23 gadu vecumam tiks izsniegtas uz līdzšinējiem nosacījumiem. Persona, kuras apgādībā ir viens bērns, var saņemt “ALTUM” garantiju 10% apmērā no aizdevuma summas, ar diviem bērniem – 15% apmērā, ar trīs vai vairāk bērniem – 20% apmērā. Par garantiju ir noteikta vienreizēja maksa 2,5% apmērā no garantijas summas.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens  (“Vienotība”) uzskata, ka atbalsta sniegšana jaunajiem speciālistiem, ne tikai ģimenēm ar bērniem kā līdz šim, motivētu tos palikt uz dzīvi Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti