Panorāma

"Maizes pamieru" Ukrainā pārtrauc kārtējā vardarbība

Panorāma

Ložmetējkalnā atrod latviešu strēlnieku mirstīgās atliekas

Iztukšots Daugavpils rezerves budžets

Iztukšota Daugavpils budžeta sadaļa neparedzētiem gadījumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc pašvaldību vēlēšanām Daugavpilī pie varas nāca partija “Saskaņa” nu jau bijušā Saeimas deputāta Andreja Elksniņa vadībā, gāžot no mēra amata Jāni Lāčplēsi un atstājot viņa pārstāvēto Latgales partiju opozīcijā. Jaunā pilsētas domes priekšsēdētāja rīkojumi un darba stils pēdējo nedēļu laikā Latvijas medijos plaši atspoguļoti. Papildus vēl arī tas, ka bijušais un esošais pilsētas atslēgas saimnieks arī pēc  vēlēšanām nekautrējas asi kritizēt viens otru, vainojot par neprofesionālo darbību. Viens no šādiem viedokļu sadursmes jautājumiem ir - kur palikusi nauda no Daugavpils budžeta sadaļas neparedzētiem gadījumiem?

Katru gadu pašvaldība, plānojot pilsētas budžetu, paredz pozīciju “Līdzekļi neparedzētiem izdevumiem”. Tas ir sava veida drošības spilvens, kuru vajadzības gadījumā pilsētas dome var izmantot, piemēram, ārkārtas situācijās, un atbalstīt budžetā iepriekš neparedzētus projektus. Šajā gadā Daugavpils domes vadība būs spiesta savilkt jostas. Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem šogad tika atvēlēti 700 tūkstoši eiro, bet gada vidū šajā rezerves fondā teju vairs nekas nav palicis.

Pēc Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Andreja Elksiņa vārdiem, iepriekšējais mērs pilsētas rezerves fondā atstāja 17 000 eiro, salīdzinājumam - 2016. gada jūnijā rezerves fonda atlikums bija 524 tūkstoši eiro. Savukārt Jānis Lāčplēsis apgalvo, ka kopējā Daugavpils budžetā ir pieejami 11 miljoni eiro un līdz gada beigām šī summa ir pietiekama.

Esošā pilsētas vadība ir pārliecināta, ka nozīmīgus naudas līdzekļus no Daugavpils rezerves fonda Latgales partija ieguldījusi savā priekšvēlēšanu kampaņā

un, saprotot, ka noturēt varu vairs nav iespējams, steidzīgi novirzīja rezerves fonda līdzekļus savos nolūkos, atstājot pilsētu bez naudas neparedzētajiem gadījumiem.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš:

„Šogad šos 700 000 eiro domes priekšsēdētājs izlietoja savas pārstāvētās politiskās partijas priekšvēlēšanu programmā. Lielāko daļu no šiem līdzekļiem domes priekšsēdētājs sāka tērēt brīdī, kad 3. jūnijā tika paziņoti pašvaldību vēlēšanu rezultāti. Tāpēc lieko līdzekļu Daugavpils pilsētas pašvaldībā nav. Tā ir realitāte, par ko mēs ziņojam arī sabiedrībai, un tajā pašā laikā mums vienlaicīgi ir ļoti daudzi finanšu pieprasījumi par palīdzības sniegšanu.”

Domes opozīcijai un bijušajam Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājam Jānim Lāčplēsim ir savs viedoklis par situāciju pilsētas kontos:

„Šogad mēs iesākām ar ļoti lielu rezerves fondu, bet pašlaik situācija budžetā ir ļoti laba. Ir pilnīgi nodrošināts finansējums visām paredzētajām programmām un ir pat pārpalikums. Ir arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārpilde vairāk nekā par 300 000 eiro. Ir pienācis laiks uzsākt jaunās programmas, un patīkami, ka beidzot jaunā pilsēta vadība ir sapratusi, ka budžets nav “tumbočka”, kurā var ņemt naudu, kad ienāk prātā un cik ienāk prātā, bet gan jārīkojas atbilstoši apstiprinātam pilsētas budžetam.”

Elksniņa teiktais par to, ka iepriekšējā domes vadība rezerves naudu dāsni tērējusi pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas, dokumentāli gan neapstiprinās. Šogad rezerves nauda sākta tērēt martā – kopumā 400 tūkstoši eiro, kas ir vairāk nekā puse no visa pilsētas rezerves budžeta. No šīs summas 300 tūkstoši tika ieguldīti “Daugavpils ūdens” pamatkapitālā.

Šogad aprīlī neparedzētie izdevumi kopumā sastādīja 161 tūkstoti eiro – puse no summas tērēta par papildus darba vietām jauniešu nodarbinātības pasākumiem vasarā.

2016. gadā visneparedzamākais mēnesis tēriņos bija jūnijs. Toreiz pilsētas dome iztērēja 101 tūkstoti eiro – gandrīz visa summa aizgāja biedrības “Speedway Grand Prix” dotācijai.

Šogad jūnijā tēriņi uz pusi mazāki un ievērojama daļa summas - 49 tūkstoši eiro samaksāts kā parāds par pērno gadu sadaļā “Augstāko sasniegumu sportistu atbalstam”. Kuriem konkrēti - par to šobrīd vēl īstas skaidrības nav. Bet skaidrs, ka pilsētai līdz gada beigām neparedzētiem gadījumiem atlikuši vien nepilni 20 tūkstoši eiro un, piemēram, pašreizējā domes vadība nevar atbalstīt talantīgā daiļslidotāja Denisa Vasiļjeva gatavošanos olimpiskajām spēlēm - tam nepieciešami vairāk nekā 30 tūkstoši eiro.

Pilsētas domes jaunā vadība sola meklēt citus finanšu avotus, lai papildinātu šo budžeta pozīciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti