Pusdiena

Pusdiena 25.06.2017

Pusdiena

Pusdiena 26.06.2017

Itālijas valdība divu grūtībās nonākušu banku glābšanā ieguldīs līdz 17 miljardiem eiro

Itālijas valdība ieguldīs 17 miljardus eiro divās krīzes skartajās bankās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Itālijas valdība vēl divu grūtībās nonākušu banku glābšanā ieguldīs līdz 17 miljardiem eiro. Lēmums apstiprināts svētdien, 25.jūnijā. Abas bankas atrodas Veneto reģionā, un valdība uzsver, ka to glābšana nepieciešama, lai izvairītos no ķēdes reakcijas un ekonomiskiem satricinājumiem. Itālijas banku sektora stāvoklis jau ilgāku laiku radījis bažas, un mazāk nekā pirms mēneša valdībai jau nācās glābt citu – Itālijā un pasaulē vecāko banku.

Itālijas valdība svētdien paziņoja par abu grūtībās nonākušo banku glābšanu pēc tam, kad Eiropas Centrālā banka piektdien, 23.jūnijā, brīdināja, ka „Veneto Banca” un „Banca Popolare di Vicenza” tuvojas maksātnespējai.

Abām bankām kopā ir kapitāla iztrūkums 6,5 miljardu eiro apmērā un no tām strauji aizplūst noguldījumi.

Saskaņā ar glābšanas plānu, Itālijas valdība pēc būtības pārņem abu banku sliktos aktīvus, bet labos aktīvus pārņēmusi valsts lielākā banka „Intesa Sanpaolo”. Tā par abu grūtībās nonākušo banku labajiem aktīviem samaksāja simbolisku vienu eiro.

Drīz pēc Itālijas valdības paziņojuma glābšanas plānu apstiprināja arī Eiropas Komisija (EK), norādot, ka tas noticis atbilstoši Eiropas Savienības (ES) noteikumiem, lai atvieglotu abu banku likvidāciju atbilstoši valsts maksātnespējas likumam.

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere norādīja, ka atļauja Itālijai izmantot valsts palīdzību ļaus „izvairīties no ekonomiskiem satricinājumiem [ziemeļaustrumu] Veneto reģionā”, kur bāzētas abas bankas.

Itālijas premjers Paolo Džentiloni preses konferencē svētdien, 25.jūnijā, teica, ka glābšanas plāns ir nepieciešams, lai aizsargātu noguldītājus un nodrošinātu, ka Itālijas banku sektors ir labā stāvoklī.

„Šī krīze ir sasniegusi līmeni, kas prasīja iejaukšanos un glābšanu, lai izvairītos no acīmredzamiem riskiem, ko izraisītu dezorganizēts bankrots,” saka Džentiloni.

Bija bažas, ka problēmas ar abām bankām var radīt ķēdes reakciju, un noguldījumi sākot aizplūst arī no citām kredītiestādēm.

Itālijas finanšu ministrs Pjērs Karlo Padoans paziņoja, ka plāns valsts budžetam uzreiz izmaksās vairāk nekā piecus miljardus eiro, bet kopumā pieejamie līdzekļi var sasniegt 17 miljardus eiro. Arī Padoans uzsvēra, ka glābšana nepieciešama, lai „stabilizētu Veneto reģiona ekonomiku.”

„Tie, kas mūs kritizē, viņiem vajadzētu mums pateikt, kas būtu bijusi labāka alternatīva. Es tādu neredzu. Vienīgā alternatīva, ko redzu, ir dezorganizēta likvidācija, kas pilnībā iznīcinātu banku operatīvo kapacitāti,” saka Padoans.

Bažas par Itālijas banku sistēmas veselības stāvokli bijušas jau kādu laiku – to nospiež aptuveni 350 miljardu eiro liels tā dēvēto slikto kredītu slogs.

Jau jūnija sākumā EK apstiprināja Itālijas plānus glābt citu banku „Monte dei Paschi di Siena”. Pasaulē vecākā un Itālijā trešā lielākā banka bijusi nopietnās grūtībās jau kopš eirozonas finanšu krīzes sākuma. Itālijas valdība tajā grasās iepludināt vairākus miljardus eiro, bet bankai būs jāiziet caur dramatisku restrukturizāciju, tostarp gaidāmas masu atlaišanas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti