Igaunijas budžets kaimiņvalstu degvielas uzpildes stacijās zaudē miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Augstā akcīzes nodokļa dēļ Igaunijas pārvadātāji aizvien biežāk uzpilda degvielu ārpus valsts, un rezultātā valsts budžets šajā gadā nesaņēma aptuveni 20 miljonus eiro. Cik daudz naudas Igaunijas budžets nesaņēma privāto patērētāju dēļ, nav aprēķināts, ziņo Igaunijas sabiedrisko mediju portāls ERR.

Igaunijas nodokļu un muitas dienests atzina, ka, pamatojoties uz datiem par apgrozījuma nodokļa atmaksu, redzams, ka vietējie pārvadātāji šogad ārpus Igaunijas, tajā skaitā Latvijā, uzpildīja 100 miljonus litrus degvielas.   

CENAS

Vidējā* degvielas cena uzpildes stacijās

Dīzeļdegviela

Igaunijā - 1,14 eiro litrā
Latvijā - 0,96 eiro litrā

95. markas benzīns

Igaunijā - 1,16 eiro litrā
Latvijā - 1,08

* Aprēķini www.globalpetrolprices.com vidējā cena 7 dienu periodā, kas noslēdzās 25.09.2017.

Nodokļa likmes:

Dīzeļdegviela

Igaunijā - 0,493 eiro par litru
Latvijā - 0,341 eiro par litru. No 1. janvāra plānots 0,414 eiro par litru.  

Svinu nesaturošs benzīns

Igaunijā - 0,512 eiro par litru
Latvijā - 0,436 eiro par litru. No 1.janvāra  plānots 0,509 eiro par litru.

Kopš pagājušā gada beigām ārpus Igaunijas uzpildītās degvielas apjoms pieaudzis par aptuveni 40 miljoniem litru, atzina Nodokļu un muitas dienests. Pēc šiem datiem dienests secināja, ka nodokļos nav saņemti aptuveni 20 miljoni eiro.  

Iepriekš transporta nozares asociācija nāca klajā ar savām aplēsēm. Proti, lai gan ārpus Igaunijas robežām uzpildītās degvielas apjoms sakrīt ar dienesta nosaukto ciparu, pēc asociācijas aprēķiniem valsts budžets nesaņēma ievērojami lielāku summu – vismaz 50 miljonus eiro kopš šī gada sākuma, ziņoja ERR.

Pēc asociācijas prognozēm nākamā gada laikā pārvadātāji ārpus valsts uzpildīs 130 – 160 miljonus litru, bet budžets nesaņems aptuveni 79 miljonus eiro. Organizāciju paziņojumā teikts, ka degvielas akcīzes celšana noveda pie tā, ka transporta nozare zaudēja konkurētspēju un tās pastāvēšana ir apdraudēta. 

Taču Igaunijas Finanšu ministrija pārliecināta, ka “degvielas tūrisma” fenomens mazināsies, jo, piemēram, dīzeļdegvielas cenas starpība Igaunijā un Latvijā mazinās. Turklāt nākamgad plānotā degvielas akcīzes celšana Igaunijā atcelta, bet Latvijā nākamgad akcīzi palielinās.  

Tāpēc “sagaidāma cenu starpības mazināšana, salīdzinot ar Latviju”, paziņoja Igaunijas Finanšu ministrijas pārstāve Sijri Surte.

Viņa norādīja, ka paziņojums par ārvalstīs zaudētajiem nodokļiem 50 miljoniem eiro apmērā ir nekorekts, jo tiek ņemta vērā tikai negatīvā ietekme, bet nav ņemts vērā ienākumu kāpums no akcīzes celšanas Igaunijā.

Pērn Igaunijas degvielas akcīzes nodokļa ieņēmumi bija 506 miljoni eiro, šogad plānoti 530 miljoni eiro, nākamgad – 581 miljons eiro, 2019.gadā – 602 miljoni eiro, 2020.gadā – 622 miljoni,  bet 2021.gadā – 634 miljoni eiro.  

Bet pagaidām dīzeļdegviela Igaunijā ir par 15,2 centiem dārgākā nekā Latvijā, ziņo ERR.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti