Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Bauskas pilsētas pamatskolas direktoru Jāni Rumbu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni

Bērnu sagatavošanai skolas gaitām tērē 20 līdz 100 eiro

Ielu aptauja: Vecāki bērnu sagatavošanai skolas gaitām tērē no 20 līdz 100 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bērna palaišana uz skolu vienmēr ir īpašs notikums gan vecākiem, gan viņu atvasēm. Vēl pirms mācību gada pirmās dienas Latvijas Televīzija devās Rīgas ielās, lai noskaidrotu, cik izmaksā bērna sūtīšana uz skolu un vai paši bērni apzinās, kādi izdevumi ir viņu mammām un tētiem.

Izmaksas bērna palaišanai uz skolu ir dažādas, un, kā atzīst vecāki, viss atkarīgs no tā, kurā klasē atvase ies un uz kādu skolu bērns tiek sūtīts. Jo bērns ir vecāks, jo skolai jāatvēl mazāk finanšu līdzekļu. Ģimenes budžetam par lielu atvieglojumu nācis arī tiesībsarga atzinums, kas liedz skolām pieprasīt vecākiem iegādāties mācību grāmatas un tipogrāfijās iespiestas darba burtnīcas. Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta Panorāma" aptaujātie bērnu vecāki stāsta, ka vidēji viena bērna palaišana skolā izmaksā no 20 līdz 70 eiro.

"Skolas forma mums ir no pagājušā gada," saka kāda skolēna mamma Inese, piebilstot, ka izmaksas varētu būt ap 50 eiro. Savukārt mamma Inta pagaidām iztērējusi līdz 20 eiro, jo nav bijusi vajadzība pirkt jaunu mugursomu. Taču viņas ģimenē ir trīs bērni, no kuriem divi dodas izglītoties bērnudārzā.

"Es tikai zinu, ka man mazbērniņš ies pirmajā klasē un ka skolas soma maksāja 70 vai 80 eiro," stāsta sastaptā skolēna vecmāmiņa Vija.

"Ja skaita varbūt ar apģērbu, tad sanāk pie simta. Bet ar mācību materiāliem nav tik traki," vērtē mamma Agnese, bet cita skolēna mamma Iveta norāda, ka izmaksas ir atkarīgas no skolas, uz kādu bērnu laiž, un tās svārstās 30-40 eiro robežās.

Tikmēr arī paši bērni ir ar mieru pastāstīt, ko par vecāku naudu paspējuši iepirkt jaunajam mācību gadam.

"Penālis jauns, krāsas, viss, kas skolai vajadzīgs," uzskaita Krišs. Tikmēr Karlīna min klades, burtnīcas, kurpes, tērpus sportam.

Daļa jaunās paaudzes arī zina nosaukt, cik visas šīs lietas vecākiem izmaksājušas. "Kaut kādi 100 vai 90," domā Tomass, kamēr Latvijas Televīzijas sastaptie Mārcis, Markus un Ņikita nevar nosaukt summu, cik vecākiem izmaksā bērnu sagatavošana skolai.

"Vidusskolā ir mazliet lētāk, jo nav darba burtnīcu. Sanāk tuvu 100 eiro. Pamatskolā nav lēti - somas, burtnīcas, kancelejas preces, tas ir dārgi," pavēstīja sastaptās meitenes Roberta un Paula. "Es domāju, kādi 80-90 eiro," rēķina Toms. Bet Alisei šķiet, ka izmaksas varētu būt mazākas: "Man liekas, ka viss kopā sanāk 50 eiro." Kristai ir līdzīgas domas: "Kādi 50-60 eiro."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti