Ārpus Rīgas

''Neatkarīgo Tukuma Ziņau'' redaktore Ivonna Plaude par mājokļu trūkumu Tukumā

Ārpus Rīgas

Avīzes "Zemgales Ziņas" galvenā redaktore Agnese Leiburga par tiesas lēmumu "Depo" lietā

Uzlabojot grāmatvedības sistēmu, Gulbenes novada dome ietaupījusi 131 000 eiro

Gulbenes novadā ar grāmatvedības centralizāciju izdevies ietaupīt 130 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pašvaldībām ir daudz neizmantotu iespēju līdzekļu ekonomijā un arī veiksmīgākā pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem – tā vērtē Valsts kontroles (VK) speciālisti. Savā ziņā apliecinājums tam ir Gulbenes novada pašvaldība, kur, ņemot vērā VK ieteikumus, ir izdevies ietaupīt 131 tūkstoti eiro. Pamats šim ietaupījumam ir grāmatvedības sistēmas pilnveide novadā.

Pirms diviem gadiem Gulbenes novadā tā bija kārtējā Valsts kontroles revīzija. Kā stāsta novada domes izpilddirektore Guna Švika, dažādu iemeslu dēļ bija notikušas izmaiņas arī vairākos novada vadības posteņos, tāpēc šī revīzija radīja arī satraukumu.

''Lietderības pārbaude – tieši tāds nosaukums bija mūsu pašvaldībā, cik lietderīgi mēs izmantojam finanšu resursus, cik lietderīgi mums ir nodarbināti darbinieki, tas arī deva tādu kā grūdienu mums pašiem,'' atceras Švika.

Novada domes priekšsēdētājs Andris Vējiņš stāsta, ka pirmais solis bijis sakārtot grāmatvedības darbu, jo novads liels un iepriekš katrā pagastā šajā jomā strādāja pat vairāki grāmatvedības speciālisti.

''Tas nozīmē, ka visa šī grāmatvedības uzskaite centralizējās Gulbenes novada domē, kas ir ļoti racionāli, jo pirmkārt mums ir iespējams konstatēt iespējamās kļūdas,'' saka Vējiņš.

Novada finanšu un ekonomikas nodaļas vadītāja Lienīte Reinsone kā galveno ieguvumu vērtē ne tikai to, ko var izmērīt finanšu rādītājos, bet gan to, ka ir izdevies ieviest jaunu, vienotu grāmatvedības programmu:

''Jauniegūtā jeb jaunieviestā programma ir krietni labāka par iepriekšējo, jo (..) pati programma nodrošina kontroles funkcijas, izdevumu precīzu uzskaiti, līdz ar to viss ir pārskatāmāks, caurspīdīgāks.''

Protams, grāmatvedības centralizācija nebija viegls solis, tas nozīmēja izvērtēt darbiniekus un arī samazināt to skaitu.

''Pozitīvais ir tas, ka pie grāmatvedības centralizācijas mums izdevās to realizēt vairākos posmos, līdz ar to jau laicīgi runājot ar saviem darbiniekiem un uzrunājot tos darbiniekus, kuru darbs bija vērā ņemams ieguldījums un atbilstošāka izglītība, un uzaicināt strādāt šeit domē un ieņemt konkrētu amatu. Tātad pagastu pārvaldēs ir palicis grāmatvedības uzskaitvedis, līdz ar to mums ir arī izdevies saglabāt šo funkciju uz vietas katrā mūsu administratīvajā teritorijā,'' klāsta Reinsone.

Šobrīd ieekonomētie līdzekļi, kā stāsta novada vadītājs Andris Vējiņš, lieti noderēs pat vairākām pozīcijām, piemēram, atbalstot novada kolektīvu dalību Dziesmu un deju svētkos:

''Mēs šo naudu varam arī daļēji novirzīt sociālo jautājumu risināšanai, kas, manuprāt, arī ir ļoti loģiski, atslogojot iedzīvotāju naudas slogu; mēs varam šo naudu un arī novirzīsim skolotāju algu palielinājumam pirmajos gada četros mēnešos; mēs varam šo naudu [dot] arī tūrismam vai ikvienai tik tiešām vajadzīgai lietai novadā, - tas ir reāls naudas ietaupījums.''

Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins, vērtējot Gulbenē paveikto, atzīst, ka savā ziņā tas ir piemērs, kā sakārtot savu darbu, pirms vēl ieradusies Valsts kontrole. Bet arī Gulbenei vēl esot savi veicamie uzdevumi, kuri tāpat ir aktuāli citām pašvaldībām, lai dažādi pakalpojumi iedzīvotājiem būtu ērtāk pieejami.

''Mūsu aicinājums pašvaldībām bija izvērtēt, vai nav iespējams kādus šos pakalpojumus sniegt lētāk, pieejamāk iedzīvotājiem, varbūt kādus pakalpojumus var sniegt, apvienojot spēkus ar kādu citu pašvaldību, arī tādējādi padarot to ērtākus un lētākus. Un, protams, pārskatīt savus iekšējos procesus, lai nebūtu tādu gadījumu, kad pašvaldība prasa no iedzīvotājiem lieku informāciju vai informāciju, kas jau ir tās rīcībā; kad informācija nevajadzīgi ilgi ceļo pa dažādiem pašvaldības administrācijas kabinetiem un lietas var faktiski izdarīt ātrāk,'' rosina Korčagins.

Gulbenes novadā saredz vēl citas iespējas, kur varētu ietaupīt līdzekļus, un viena no šīm jomām ir pašvaldības transports,

kas ir gan administrācijas, gan arī pagastu pārvalžu pārziņā. Protams, pārskatītas tiks arī citas jomas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti