«Gazprom» pēc EK pārmetumiem gatavs atcelt ierobežojumus gāzes tirgū Centrāleiropā un Austrumeiropā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krievijas gāzes gigants "Gazprom" ir iesniedzis Eiropas Savienībai (ES) saistību sarakstu, kuru Eiropas Komisija (EK) tagad aicina izvērtēt visām ieinteresētajām pusēm un iesniegt piezīmes. Tajā Krievijas gāzes gigants piekrīt vairāku nosacījumu izpildīšanai, to vidū – atcelt dažādus ierobežojumus līgumos, piemēram, gāzi pārdot tālāk un radīt izdevīgākus cenas nosacījumus. 

Vairākās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs "Gazprom" ir galvenais gāzes piegādātājs, un līdz šim izmanto plašas monopola tiesības, kas ir pretrunā ar ES nosacījumiem.

EK ir sākusi pārkāpuma procedūru un izmeklēšanu "Gazprom" rīcībā, norādot, ka kompānija ir gan pārkāpusi ES pretmonopola noteikumus, gan lūko sadalīt Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgu.

Tagad, iepazīstoties ar "Gazprom" piedāvājumu, EK secinājusi, ka kompānijas piedāvājums novērš bažas konkurences jomā un dod cerības konflikta risinājumam.

""Gazprom" ir laipni aicināts pārdot savu gāzi Eiropā, taču kompānijai ir jāievēro Eiropas likumi, tajā skaitā nosacījumi, kas attiecas uz konkurenci. "Gazprom" tagad piedāvā risinājumus, kas ļauj raudzīties uz priekšu, kas atrisina problēmas un ļauj labāk gāzes tirgiem integrēties reģionā.

Viens no tiem – "Gazprom" ar klientiem astoņās valstīs bija ieviesis teritoriālus ierobežojumus gāzes tālākpārdošanai.

Šīs valstis ir Bulgārija, Čehija, Igaunija, Lietuva, Latvija, Polija, Ungārija un Slovākija. "Gazprom" tagad līgumos ar saviem klientiem šo prasību piedāvā atcelt, kas ļautu pārdot tālāk gāzi Eiropas Savienības robežās," teica konkurences politikas jautājumiem atbildīgā komisāre Margrēte Vestagere.

ES komisāre: "Gazprom" piedāvā risinājumus, kas ļaus gāzes tirgiem labāk integrēties reģionā
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

Jau ziņots, ka EK pirms pāris gadiem izvirzījusi apsūdzību koncernam "Gazprom" ļaunprātīgā tirgus stāvokļa izmantošanā, pārkāpjot pretmonopola likumdošanu. "Gazprom" gan tobrīd noraidīja izskanējušos pārmetumus.

"Gazprom" apsūdzēts brīvas konkurences traucēšanā reģionā un paaugstinātās cenās Austrumeiropas patērētājiem, tai skaitā Polijai, Ungārijai un vēl sešām valstīm. To starpā ir arī Baltijas valstis, Čehija, Bulgārija un Ungārija.

"Esam atklājuši, ka ["Gazprom"] varēja radīt mākslīgus šķēršļus brīvai gāzes plūsmai caur noteiktām Centrāleiropas valstīm, lai radītušķēršļus brīvai konkurencei," iepriekš teica Vestagere.

Kā norādīja komisāre, "Gazprom" aktivitātes Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs, kur kompānija praktiski pilnībā kontrolē gāzes tirgu, tiek pielīdzināta dominējošā stāvokļa izmantošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti