«Gazprom» nav izpildījis likuma prasību par aiziešanu no «Conexus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora „Conexus Baltic Grid” akcionārs „Gazprom”, kam pieder 34,1% akciju, nav izpildījis Enerģētikas likuma prasību, kas noteica, ka līdz 2017. gada 31. decembrim „Gazprom” ir jāpārdod sev piederošās „Conexus” akcijas.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas rīcībā nav informācijas, ka „Gazprom” to ir izdarījis.

Aizvadītā gada decembrī Enerģētikas likumā ietverto prasību, kas paģērēja lielākajai daļai akcionāru pārdot sev piederošās „Conexus” akcijas, ir izpildījuši divi līdzšinējie akcionāri – „Itera Latvija” un „Uniper Rhurgas”.

Šīm kompānijām piederošās „Conexus” akcijas iegādājās Latvijas valstij piederošā akciju sabiedrība „Augstsprieguma tīkls”.

SPRK vadītājs Rolands Irklis: Par “Conexus” akcionāriem
00:00 / 00:35
Lejuplādēt
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija to, vai „Conexus” ir izpildījis Enerģētikas likuma prasības, sāks vērtēt nākamnedēļ.

Regulatora vadītājs Rolands Irklis Latvijas Radio sacīja, ka saskaņā ar likumu sertificēšanas iesniegums par atbilstību likuma prasībām “Conexus” ir jāiesniedz līdz 10.janvārim, līdz ar to formāli komisijai ir jāsagaida 10.janvāris.

Pēc iesnieguma saņemšanas komisija varēs novērtēt, vai uzņēmums atbilst likuma prasībām vai neatbilst, “bet no šobrīd pieejamās informācijas ir zināms, ka vismaz viens akcionārs, kurš ir saistīts ar dabasgāzes piegādi uzņēmumam, šķiet, ir palicis”, sacīja Irklis.

Komisija šo situāciju izvērtēs, kad saņems iesniegumu, un  “tad arī izdarīsim secinājumus”, sacīja Irklis.  

"Conexus" ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums, kas izveidots pēc dabasgāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze" sadales, nodalot no tā gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūru, tostarp Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Enerģētikas likumā noteikts, ka līdz 2017. gada 31. decembrim "Conexus" ir jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību un sadali.

"Conexus" akcionārs ir Krievijas "Gazprom", kam pieder aptuveni 34% akciju. 29% akciju pieder "Marguerite Fund", bet vēl nesen 18% bija Vācijas "Uniper", bet 16% - "Itera Latvija" īpašumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti