Gaidis Bērziņš neizslēdz: «Vienotība» var torpedēt nodokļu reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nacionālās apvienības līderis Gaidis Bērziņš neizslēdz, ka koalīcijas partija “Vienotība” varētu mēģināt torpedēt iecerēto nodokļu reformu, bet viņš cer, ka tas nenotiks.

Gaidis Bērziņš intervijā LTV “Rīta panorāmai” pauda, ka “Vienotības” rīcība, sākotnēji darba grupās atbalstot reformas priekšlikumus, bet vēlāk nākot klajā ar “nelielu ultimātu”, bija nedaudz dīvaina.

Bērziņš domā, ka problēmas ir pašā “Vienotības” partijā, kuras iekšienē pastāv dažādi viedokļu, turklāt kopumā partijai nav labas pozīcijas, un tas “var ietekmēt procesa konstruktīvu gaitu”.  

Jautāts, vai “Vienotība” var torpedēt reformas pieņemšanu, Bērziņš pauda cerību, ka tā nenotiks, bet sacīja, ka to neizslēdz.   

Jau ziņots, ka daļa nodokļu reformas pasākumu būs atkarīgi no tā, vai Eiropas Komisija (EK) atļaus budžeta deficītu paaugstināt līdz 170 miljoniem eiro. No EK lēmuma par pieļaujamo budžeta deficīta apmēru būs atkarīga minimālas algas un neapliekamā minimuma celšana.

FM izstrādātajā Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018. – 2020.gadam projektā piedāvā pārnest slogu no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Iecerēts IIN likmi samazināt līdz 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā noteikt IIN likmi 23% apmērā. Savukārt kapitāla nodokļos paredz noteikt IIN likmi 20%, bet 0% likmi reinvestētajai peļņai. Tāpat plānots atteikties no atbrīvojumiem, kas tiks kompensēti ar darba spēka nodokļu samazinājumu.

Ministrija arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro (pašlaik 380 eiro), kā arī atcelt solidaritātes nodokli. Tāpat paredzēts noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu.

Valdība otrdien, 9.maijā, tomēr panāca vienošanos par nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2020.gadam, iekļaujot programmā arī partijas "Vienotība" iepriekš izvirzītās prasības, bet sola turpināt diskusijas par atsevišķiem jautājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti