Panorāma

ĀM jāskaidro balsojums pret ANO "ģimeņu rezolūciju"

Panorāma

"Food Union" samazinās piena iepirkuma cenu

Turpinās cīņa ar Āfrikas cūku mēri

Gads pēc cūku mēra atklāšanas: sērgas izplatība nemazinās, cūkkopji gaida atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pagājis jau vairāk nekā gads, kopš Latvijā mežacūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, kas skāris arī daudzas mājas cūkas. Veikti daudzi pretpasākumi bīstamā vīrusa izplatības ierobežošanai, taču īsti rezultātu tas nav devis.

No Lauku attīstības programmas cūku audzētājiem biodrošības ieviešanai fermās šogad atvēlēti pieci miljoni eiro, kam varēs pieteikties no septembra. Tikmēr slimība izplatās gan Latvijā, gan arī Igaunijā – otrdien kaimiņvalstī pirmo reizi Āfrikas cūku mēris konstatēts mājas cūkām. 

"Viens saslimšanas gadījums Valgas apriņķī uz Latvijas robežas, otrs – divās lielās fermās Vīlandes apriņķī, kur saslimuši 500 dzīvnieki," tā uz kaimiņvalsts cūku mēra skartajiem apgabaliem norāda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

Nav noslēpums, ka infekciju izplata mežacūkas, kas ir pamatīgi savairojušās. PVD sagatavojis un nosūtījis vēstuli Latvijas pašvaldībām ar lūgumu medību koordinācijas komisijām atļaut cūku medības iecirkņa platībās sākot no 200 hektāriem, nevis 2000, kā līdz šim.

"Mums ir daudz kolektīvu, kur cūkas medīt nedrīkst, bet, ņemot vērā riskus, medīt vajadzētu atļaut," saka Balodis.

Mežacūkas Latvijā ir kļuvušas par Āfrikas cūku mēra dabīgo rezervuāru. Mājas cūkas saslimst, ja saimnieki ir nevērīgi, izbaro cūkām zāli, kurā pirms tam, iespējams, pabijušas slimās mežacūkas.

Cūku novietnēs jābūt dezopaklājiem, tlpas jādezinficē un jāiznīdē grauzēji un insekti. Tas viss maksā naudu. Lauku attīstības programma zemniekiem paredzējusi piecu miljonu eiro lielu atbalstu biodrošības nodrošināšanai fermās. Līdz šim zemniekiem tas bija jādara par saviem līdzekļiem.

"Saimnieks saka – es labprāt, bet man nav līdzekļu, es nevaru atļauties. 3. septembrī būs iespējams pieteikties uz šo programmu. Atbalsts ir no 80-100%," teica Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja  Dzintra Lejniece, atzīstot, ka atbalsts nāk novēloti, taču par to sākotnēji nemaz nebija zināms.

Āfrikas cūku mēris pirmoreiz konstatēts 1959. gadā Portugālē, no tā laika izplatījies Kaukāza valstīs, Ukrainā un Krievijā. Kubā Āfrikas cūku mēri 1971. gadā  izdevās likvidēt, izkaujot pusmiljonu cūku. Spānijā ar cūku mēri lauksaimnieki tika galā 30 gadu laikā.

Jau ziņots, ka kopš 2014.gada jūnija Āfrikas cūku mēris Latvijā ir konstatēts vairāk nekā 540 mežacūkām. Mājas cūkām mēris pēdējo reizi konstatēts šogad 6.jūlijā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti