Gada nogalē sākas «šampanieša» straumes – skaitļi un fakti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šampanieša pudeles paukšķis ir kļuvis par neatņemamu Jaunā gada sagaidīšanas tradīciju daudzās pasaules valstīs. Tādēļ nav arī nekāds brīnums, ka rudens un ziema ir visaktīvākais laiks dzirkstošo vīnu tirdzniecībā un Eiropa ar savām klasiskajām vīna darīšanas tradīcijām nokož lielāko daļu šī pīrāga.

Pērn pasaulē ir saražots 24,1 miljons hektolitru dzirkstošā vīna un 86% no šī apmēra ir darināti Eiropā. Lielākais ražotājs ar 22% no šī apjoma ir Itālija, ar 19% seko Francija, ar 15% Vācija un ar 12% - Spānija.

Ja runājam par Jauno gadu, tad Latvijā ir ierasts teikt – šampanietis. Visi vīna zinātāji gan tūdaļ labos, sakot, ka ne katrs burbuļojošais dzēriens, ko baudām gada nogalē, tiešām ir šampanietis. Šampanietis ir dzirkstošais vīns, kurš ir ražots Šampaņas apgabalā Francijā, un gan tam izmantoto vīnogu audzēšanu, gan brūvēšanas veidu regulē stingri noteikumi. Tieši tādēļ arī šampanietis ir visdārgākais starp visiem dzirkstošajiem vīniem un vidējā tā pudeles cena stabili pārsniegs 18 eiro. Tas arī rada pamatīgu plaisu, ja runājam par šo dzērienu no statistikas skatupunkta. Kaut arī šampanietis veido vien 13% no dzirkstošo vīnu patēriņa pasaulē, naudas izteiksmē tie ir 40% no patēriņa vērtības.

Iespējams, tieši šampanieša augstā cena ir ļāvusi par lielāko dzirkstošā vīna ražotāju Eiropā izvirzīties Itālijai, kuras jājamzirdziņš savukārt ir „Prosecco”, „Lambrusko” un „Asti Spumante” dzirkstošie vīni.

Pērn kopumā no Eiropas tika eksportēti dzirkstošie vīni 4,9 miljardu eiro vērtībā. Tiesa, eiropieši nesmādē arī citur darinātus burbuļojošos dzērienus un to imports sasniedza 2,3 miljardu eiro vērtību. Ja paraugāmies uz eksporta datiem, tad jau no septembra katru gadu ir redzams straujš Eiropas dzirkstošo vīnu eksporta kāpums, tirgotājiem sākot veidot krājumus gada nogalei.

Arī Latvijā tiek ražots dzirkstošais vīns un tā ir stabila eksporta prece. Šajā ziņā Latvija izmanto padomju laikā izveidojušās iestrādnes, un katru gadu dzirkstošais vīns tiek eksportēts ievērojamos apjomos, bet lauvas tiesa – 27,7 miljonu eiro vērtībā – tiek vesta uz Krieviju.

Tikmēr paši Latvijas iedzīvotāji labprāt izmēģina arī citur darinātus dzirkstošos vīnus un priekšroka ir Itālijas vīniem. Pērn tie Latvijā tika ievesti 24,9 miljonu eiro vērtībā. Ar 7,1 miljonu eiro sekoja Vācijas dzirkstošo vīnu imports, bet ar 5,5 miljoniem eiro – Francijas dzirkstošie vīni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti