Gada inflācija jūnijā – 0,6%, mēneša griezumā cenas sarūk par 0,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada jūnijā, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu pirms gada, palielinājās par 0,6%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.


Precēm cenas samazinājās par 0,4%, bet pakalpojumiem pieauga par 3,3%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājās par 0,5%.

Vidējais pārtikas cenu līmenis šā gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, samazinājās par 1,6%. Būtiskākā ietekme uz cenu kritumu bija piena, siera, olu cenu samazinājumam par 8,8%. Cenas samazinājās gaļai un gaļas izstrādājumiem, cukuram, eļļai un taukvielām, maizei, kā arī gada laikā lētāki bija kartupeļi. Savukārt cenas palielinājās tējai un kafijai, augļiem, dārzeņiem, saldumiem un medum.

Gada laikā vidējais cenu līmenis ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem pieauga par 4,8%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, ūdens piegāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, savukārt lētāka – siltumenerģija.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 2,9%, ko būtiski ietekmēja cenu kritums degvielai par 10,2%. Cenas palielinājās pasažieru sauszemes un sliežu transporta pakalpojumiem, transportlīdzekļu apkopei un remontam, autostāvvietu pakalpojumiem.

Atpūtas un kultūras grupā cenas pieauga vidēji par 2,1%, ko ietekmēja cenu kāpums kultūras pakalpojumiem, dārza precēm un ziediem. Cenas samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, pieauga par 3,2%. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 3,8%, ēdnīcās – par 2,7%. Viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 1,1%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, tabakas izstrādājumiem. Savukārt cenu samazinājums – alum.

Patēriņa cenu pārmaiņas 2014. un 2015. gadā (% pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)



dati: CSP

2015. gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,2%. Precēm cenas samazinājās par 0,6%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,7%.

Pārtikas cenas samazinājās par 1,3%. Sezonālo faktoru ietekmē dārzeņi bija par 15,4% lētāki, ko galvenokārt ietekmēja cenu samazinājums tomātiem, gurķiem un saldajiem pipariem. Cenu kritums bija svaigai gaļai, cukuram, kafijai. Savukārt cenu kāpums bija desām un žāvējumiem, augļiem, olām, pienam un piena produktiem. Dārgāki kļuva arī kartupeļi.

Akciju ietekmē apģērbiem cenas samazinājās par 2,8%, apaviem – par 2,9%.

Samazinoties dabasgāzes tirdzniecības cenai, jūnijā siltumenerģija kļuva vidēji 2,3% lētāka. Cenas samazinājās arī cietajam kurināmajam.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 0,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 1,5%. Dārgāki kļuva sabiedriskā transporta pakalpojumi, ko ietekmēja tarifu maiņa pasažieru sauszemes un sliežu transporta pakalpojumiem Liepājā, kas stājās spēkā ar 1. jūniju. Sadārdzinājās arī pasažieru jūras transporta un pasažieru gaisa transporta pakalpojumi.

Sakaru pakalpojumi kļuva par 2,0% dārgāki, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksētajiem telekomunikāciju pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums bija grāmatām, TV, audio un video iekārtām, vīnam. Savukārt cenas palielinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un tabakas izstrādājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti