Gada inflācija augustā Latvijā sasniegusi 3,1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada augustā, salīdzinot ar 2016. gada augustu, palielinājās par 3,1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 3% un pakalpojumiem – par 3,2%.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017. gada augustā, salīdzinot ar 2016. gada augustu, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, atpūtas un kultūras grupā, kā arī veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 6,8%. Cenas pieauga gaļai un gaļas izstrādājumiem, piena produktiem, sviestam, pienam, sieram un biezpienam, olām, svaigiem dārzeņiem, kartupeļiem, svaigiem augļiem, šokolādei un konditorejas izstrādājumiem.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 2,1%. Dārgāka bija siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, savukārt lētāki bija materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 2,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskiem produktiem, zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 2,2%, ko ietekmēja cenu kāpums degvielai (+4,2%). Cenas pieauga arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, lietotām automašīnām.  Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi un pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 2,3%, ko ietekmēja cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 5,6%, ko noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās.

Cenas palielinājās arī personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, kā arī finanšu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija tabakas izstrādājumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem un ēdināšanas pakalpojumiem. Lētāki bija stiprie alkoholiskie dzērieni un apavi.

Mēneša laikā cenas samazinājās par 0,2 %

2017. gada augustā, salīdzinot ar šā gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,2%. Precēm cenas samazinājās par 0,6%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,6%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām augustā bija cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, kā arī cenu kāpumam apģērbam un apaviem, atpūtas un kultūras grupā.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 1,5%. Lētāki bija svaigi dārzeņi, kartupeļi, žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa, svaigi augļi, cukurs, svaigas vai atdzesētas zivis.

Savukārt dārgāks bija sviests, siers un biezpiens, mājputnu gaļa, gaļas izstrādājumi un piens.

Alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi bija lētāki par 1,6%. Akciju ietekmē cenas samazinājās galvenokārt stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un alum. Tabakas izstrādājumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,2%.

Mēneša laikā apģērbiem vidējais cenu līmenis pieauga par 4,4%, apaviem – samazinājās par 0,8%.

Atpūtas un kultūras grupā cenas pieauga vidēji par 1%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 1%. Akciju ietekmē lētākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi. Savukārt sadārdzinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšana.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bija neelektriskajiem virtuves piederumiem un priekšmetiem, pasažieru pārvadājumiem pa jūru. Dārgāki bija pasažieru aviopārvadājumi, barība lolojumdzīvniekiem un degviela.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti