Gada inflācija aprīlī sasniedz 0,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2015.gada aprīlī, salīdzinot ar pērno aprīli, palielinājās par 0,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas samazinājās par 0,4%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,9%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,5%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2015.gada aprīlī, salīdzinot ar 2014.gada aprīli, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Pārtikas cenu vidējais līmenis šogad aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, samazinājās par 1,5%. Būtiskākā ietekme uz cenu samazinājumu bija pienam, sieram un olām. Cenu kritums bija arī gaļai un gaļas izstrādājumiem, kartupeļiem, cukuram, eļļai un taukvielām, sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem. Savukārt cenas palielinājās dārzeņiem, tējai un kafijai, saldumiem un medum.

Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 5,1%. Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,5%, ko ietekmēja cenu kritums vīnam. Savukārt dārgāki kļuva stiprie alkoholiskie dzērieni.

Gada laikā vidējais cenu līmenis ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem pieauga par 5,2%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, ūdens piegāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, savukārt lētāka – siltumenerģija.

Veselības aprūpei vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,1%. Dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu pakalpojumi. Cenu kritums bija slimnīcu pakalpojumiem.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 4%, ko būtiski ietekmēja cenu kritums degvielai par 13%. Cenas samazinājās arī transportlīdzekļu rezerves daļām un piederumiem, pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem. Cenas palielinājās pasažieru sauszemes un sliežu transporta pakalpojumiem, kā arī transportlīdzekļu apkopei un remontam. Palielinājās maksa par autostāvvietām.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, pieauga par 3,3%. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 3,9%, ēdnīcās – par 3,1%. Viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 2,9%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija kultūras pakalpojumiem, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem. Savukārt cenu samazinājums – kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

2015.gada aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas palielinājās par 0,6%. 

Precēm cenas palielinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem – par 0,2%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām aprīlī bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei un ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas cenas palielinājās par 0,7%. Sezonālo faktoru ietekmē cenas kāpušas dārzeņiem un kartupeļiem (+8,0%). Galvenokārt sadārdzinājās tomāti, saldie pipari, burkāni un svaigie kāposti. Savukārt lētāki palikuši gurķi. Cenas pieauga arī augļiem, eļļai un taukvielām, zivīm un zivju izstrādājumiem, pienam un piena produktiem. Savukārt cenu kritums bija olām, sieram, sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem, maizei un graudaugu izstrādājumiem, cukuram, saldumiem un medum.

Aprīlī dārgāki kļuva alkoholiskie dzērieni (+1,1%), ko ietekmēja akciju noslēgums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un alum.  Turpinoties pavasara-vasaras sezonas preču nonākšanai tirdzniecībā, apaviem cenas pieauga par 16,2%. Apģērbiem cenas palielinājās par 0,2%. Farmaceitiskajiem produktiem cenas palielinājās par 0,3%, zobārstniecības pakalpojumiem – par 1,2%.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 0,3%, ko ietekmēja cenu kāpums transportlīdzekļu apkopei un remontam. Degviela sadārdzinājās par 0,3%. Kāpums bija autostāvvietu pakalpojumiem, ko ietekmēja cenu palielinājums autostāvvietām Rīgā. Cenu samazinājums par 3,4% konstatēts transportlīdzekļu rezerves daļām un piederumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija mājdzīvnieku barībai, grāmatām un personīgās aprūpes precēm. Savukārt cenas samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un īslaicīgās lietošanas mājsaimniecības precēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti