Dienas notikumu apskats

Drīzumā vairāki iespējamie investori varētu sākt "airBaltic" padziļināto izpēti

Dienas notikumu apskats

ASV turpina virmot politiskās kaislības par Trampa un Putina slepeno sarunu

FM gatava daļēji piekāpties strīdā par peļņas nodokļa atlaidēm ziedojumiem

FM gatava daļēji piekāpties strīdā par peļņas nodokļa atlaidēm ziedojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Finanšu ministrija (FM) ir gatava daļēji piekāpties jautājumā par iecerētajām uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidēm ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijām, kas iepriekš pauda lielu neamierinātību ar iecerētajām izmaiņām. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atbalsta FM jauno piedāvājumu, tikmēr Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) turpina iebilst.

FM nodokļu reformā piedāvāja jaunus nosacījumus UIN atlaidēm ziedotājiem. Nevalstiskās organizācijas iepriekš pauda bažas, ka nodokļu reformas rezultātā uzņēmējiem samazināsies motivācija ziedot, jo uzņēmumi par ziedojumiem saņems ievērojami mazākas nodokļu atlaides nekā šobrīd. 

Nodokļu atlaides ziedotājiem

Pašlaik uzņēmumi saņem nodokļa atlaidi 85% apmērā no ziedotās summas. Taču atlaide nedrīkst pārsniegt 20% no nodokļa kopējās summas.

Izmaiņas paredz, ka uzņēmumi, kas ziedo, var izvēlēties vienu no trīs iespējām:  

*Samazināt ar nodokli apliekamo peļņu par ziedoto summu, bet šī summa nedrīkst pārsniegt 10% no iepriekšējā gada peļņas pēc nodokļiem.

*Samazināt ar nodokli apliekamo peļņu par ziedoto summu, bet šī summa nedrīkst pārsniegt 3% no iepriekšējā gadā kopējās darbiniekiem samaksātas bruto algas, no kuras maksāts sociālais nodoklis.  

*Samazināt uzņēmuma ienākuma nodokli dividendēm par 30% no ziedotās summas, taču šī summa nedrīkst pārsniegt 10% no aprēķinātā nodokļa summas.  

Īpaši satrauktas ir sporta organizācijas, kas vēlas saņemt no valsts garantijas, ka ziedojumu samazinājuma gadījumā valsts sportam nākamgad būs gatava papildus piešķirt naudu.

Trešdien, 19. jūlijā, FM nodokļu reformas piedāvājumā paredzētās izmaiņas attiecībā uz peļņas nodokļa atlaidi par ziedojumu biedrībām un nodibinājumiem, tostarp sporta organizācijām apspriestas Saeimas Sporta apakškomisijas sēdē, kur FM piedāvājusi jaunus nosacījumus UIN atlaidēm ziedotājiem.

Sporta organizācijas arvien bažīgas

Pašlaik uzņēmēji var saņemt 85% atlaidi UIN no ziedotās summas, taču ne vairāk kā 20% no kopējās nodokļa summas. Nodokļu reforma būtiski mainīs UIN, jo par uzņēmumā atstāto peļņu vairs nodoklis nebūs jāmaksā, tikai par dividendēm.

Sporta organizācijas uzskata, ka līdz ar nodokļu reformu ziedojumu apmērs samazināsies, jo reinvestētās peļņas neaplikšana ar nodokli mudinās uzņēmējus peļņu atstāt uzņēmumā.

FM sporta organizācijām daļēji piekāpusies, solot nodokļu atlaidi dividendēm 80% apmērā līdz šim piedāvāto 30% vietā. Tomēr kopējo iespējamo peļņas nodokļa atlaides apmēru FM joprojām vēlas samazināt no šobrīd esošajiem 20% līdz 10%.  

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis par ministrijas jauno piedāvājumu ir skeptisks. 

LOK par peļņas nodokļa atlaidēm ziedojumiem
00:00 / 00:27
Lejuplādēt
"Zinot, ka kopējais ziedojumu devēju skaits noteikti samazināsies, un Igaunijas piemērs par to liecina, mēs tomēr gribētu, lai saglabātos šis 20% ierobežojums ienākumu nodoklim, un tas tiktu attiecināts uz visu gada laikā aprēķināto ienākumu nodokli, nevis tikai 10% un tikai uz dividendēm," atzina LOK vadītājs.

FM valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka ministrijas jaunais piedāvājums nav fiskāli neitrāls – tas samazinās valsts budžeta ieņēmumus par aptuveni 15 miljoniem eiro gadā.

Lielo uzņēmumu organizācija atbalsta

Tikmēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) jaunos nodokļu atvieglojumus ziedotājiem atbalsta.

Uzņēmēju organizācijas padomes locekle Elīna Rītiņa norāda, ka līdz ar UIN likmes palielināšanu no 15% līdz 20% atlaides apmērs ziedojumiem būs pat lielāks nekā līdz šim, turklāt uzņēmēji varēs izvēlēties no vairākiem atvieglojumu variantiem. 

"Rēķinot apmēru, tas sanāk līdzvērtīgs un pat vairāk nekā pašreizējā uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide. Papildu tam ir vēl divas iespējas ziedot, kas nebija iepriekš. Iespēja ziedot arī no peļņas apmēra, ja arī nav maksājamais nodoklis, un ziedot arī no samaksātā sociālā nodokļa apmēra.

Tas, mūsuprāt, ir vēl labāk, jo tajā gadījumā tiek motivēti arī tie, kas maksā lielu sociālo nodokli, bet viņi investē un viņiem peļņa nerodas, maksājamais nodoklis nerodas.

Tātad ir trīs iespējamie varianti, tai skaitā arī viens, kas ir līdzvērtīgs iepriekšējam un kas arī ir izdevīgāks," teica LTRK pārstāve.

LTRK par peļņas nodokļa atlaidēm ziedojumiem
00:00 / 00:33
Lejuplādēt
Viņa arī uzsvēra, ka jaunais regulējums ļaus ziedojumu saņēmējiem pateikties ziedotājam ar atsaucēm, par ko līdz šim uzņēmēji varēja saņemt sodu.

Rītiņa arī nepiekrīt sporta organizāciju bažām, ka ziedojumu apmērs samazināsies.

Ministre: Ziedošanas paradumus grūti prognozēt

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) tikmēr norāda, ka uzņēmēju ziedošanas paradumus ir grūti prognozēt, tomēr cerības dodot tas, ka pērn vairāk nekā pusei noziedotās naudas atlaides nemaz nav piemērotas.

"Liels īpatsvars uzņēmumu tiešām ziedo. pat neskatoties uz to, ka nav nekāda papildu atbalsta vai bonusu no valsts, kas ir laba ziņa, jo uzņēmēji acīmredzot ziedo nevis tāpēc, ka grib kādu nodokļu atvieglojumu, bet tādēļ, ka grib atbalstīt kādu sociāli svarīgu lietu," sacīja ministre.

LOK prezidents Vrubļevskis kopā ar citām sporta organizācijām plāno izstrādāt priekšlikumu, kas valstij liktu kompensēt iespējamo ziedojumu samazināšanos nākamajos gados. 

"(..) Izstrādāsim arī savu priekšlikumu, lai parūpētos par nodrošinājumu situācijā, ja krasi samazinās ziedojumu apjoms, ka ir nepieciešams nodrošināt kompensējošu finansējumu no valsts vai kā citādāk. Bet kompensējošam mehānismam vai plānam "B" ir jābūt" teica LOK vadītājs.

Izmaiņas ar nodokļu reformu saistītajos likumos Saeima pirmajā lasījumā skatīs piektdien, 21. jūlijā. Līdz pirmdienas vidum būs iespējams iesniegt priekšlikumus.

Jau vēstīts, ka FM pieteiktajā nodokļu reformā sagatavotie likuma grozījumi paredz konceptuāli jaunu UIN modeli. Saskaņā ar FM iecerēm UIN likmi plānots celt no pašreizējiem 15% līdz 20%, atcelt nodokļa avansa maksājumus, reinvestētajai peļņai noteikt 0% UIN likmi, atcelt nodokļa atvieglojumus un atlaides, kas neattieksies uz ziedojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti