Finanšu ministre: Bez sabiedrības spiediena nevarēja ātrāk labot «nodokļu haosa» kļūdas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) uzskata, ka pie “nodokļu haosa” un izmaiņām, kas pieņemtas tikai dažas dienas pirms stāšanās spēkā, nevar vainot padomniekus vai ierēdņus, jo problēma bija pamanīta ātrāk, bet bez sabiedrības spiediena koalīcija nevarētu vienoties par risinājumiem.

Ministre LTV raidījumā “Tieša runa” sacīja, ka par notikušo nevar vainot ierēdņus, jo minimālo sociālo iemaksu ieviešana un arī pēc tam lēmums no šīs ieceres atteikties bija politisks.

Lai gan problēmas ar minimālajām sociālajām iemaksām bija pamanītas jau iepriekš, “ja mēs vasarā nāktu ar šo piedāvājumu, koalīcija par to nevarētu vienoties”, jo nebija pietiekami liela sabiedrības spiediena.  

Ministre arī aizstāvēja ZZS Saeimas deputāti Aiju Barču, kura iepriekš publiski atzinusi, ka nebija iedziļinājusies jautājumā, ka minimālās sociālās iemaksas radīs tik lielas problēmas mazajiem uzņēmējiem.

Ministre sacīja, ka Barča ir viena no profesionālākajiem speciālistiem sociālajā jomā, bet deputāti fiziski nevar pārzināt visas jomas, viņi strādā ar to, ko zina, un to, “ko pienes ministrijas”.  

Arī Zaļo un Zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs, Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Armands Krauze raidījumā sacīja, ka jau augustā runāja par problēmām, ko radīs minimālais sociālais nodoklis, taču nebija atbalsta, lai kaut ko mainītu. 

Jau ziņots, ka Saeima otrdien, 20.decembrī, grozīja pirms diviem gadiem pieņemtos lēmumus un noteica, ka nākamgad minimālās sociālās iemaksas tomēr netiks ieviestas, taču tiks paaugstināta mikrouzņēmumu nodokļa likme.  

Norma, ka sociālās iemaksas jāmaksā no minimālās algas, pat ja darbinieks strādā nepilnu slodzi un saņem mazāk par minimālo algu, pieņemta jau 2015.gadā.  Taču dažas nedēļas pirms normu stāšanās spēkā, šogad 7.decembrī, premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) rosināja atteikties no šī plāna, jo šāda mehānisma ieviešana nebūšot iespējama. Premjers piedāvāja iztrūkumu budžetā kompensēt, palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no pašreizējiem 9% līdz 15%.

Pret premjera piedāvājumu iebilda koalīcijā esošā partija "Vienotība". "Vienotība" diskusijās par nodokļu izmaiņām vēlējās panākt, lai minimālo sociālo iemaksu ieviešanas termiņš tiktu pārcelts no nākamā gada sākuma uz 1. septembri. Taču premjers uzstāja, ka no minimālajām sociālajām iemaksām ir jāatsakās pilnībā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti