Rīta intervija

Dzimtes jautājumu pētniece par akciju #EsArī un seksuālo vardarbību sabiedrībā

Rīta intervija

Labklājības ministrs Jānis Reirs par Kapseļu ielas situāciju

Intervija ar EM valsts sekretāra vietnieku uzņēmējdarbības jautājumos Raimondu Aleksejenko

EM: Iecerētie atvieglojumi ļaus gadā piesaistīt 600 darbiniekus no ārvalstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ekonomikas ministrija izstrādājusi profesiju sarakstu, kurās no trešajām valstīm varēs ievest un nodarbināt darbiniekus uz atvieglotiem nosacījumiem. Tādējādi iecerēts gadā piesaistīsit aptuveni 600 darbinieku no ārvalstīm, bet kopējais darbaspēka iztrūkums esot mērāms desmitos tūkstošu, intervijā Latvijas Radio uzsvēra Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks uzņēmējdarbības jautājumos Raimonds Aleksejenko.

Izstrādāts Ministru kabineta noteikumu projekts, kurā paredzētas profesijas, kurām būs atviegloti nosacījumi ārzemniekiem darba atļauju saņemšanai. Aleksejenko gan uzsvēra, ka šādi atvieglojumi neatceļ prasības kvalifikācijām vai kādām citām prasmēm. Iecerētie noteikumi paredz, ka nedaudz īsāku laiku vajadzēs publicēt sludinājumus Nodarbinātības valsts dienestā, un atalgojumam šajos amatos būs jābūt 1,2 reizes lielākam nekā vidēji tautsaimniecībā. Pašreiz šis koeficients ir 1,5.

Ministrijas pārstāvis gan atzina, ka iecerētie atvieglojumi nav panaceja problēmām ar darbaspēka pieejamību: “Valdība strādā vismaz trīs virzienos. Ilgtermiņā jārisina jautājums par cilvēku skaitu Latvijā un dzimstību. Otrs ir saistīts ar pārkvalifikāciju, esošo darbinieku kvalifikācijas celšanu un mācībām. Un trešais virziens – īstermiņā piesaistīt ārvalstu speciālistus tur, kur mums viņu visvairāk trūkst.” Viņš uzskaitīja tādas profesijas kā zinātnieki, inženieri, ārsti, informācijas tehnoloģiju (IT) speciālisti.

“Jomās, kur mums acīmredzami rāda statistika par to, cik ir brīvo darbavietu, cik ilgi aizņems tās aizpildīt, cik daudz jau šobrīd tajās tiek piesaistīti ārvalstu speciālisti. Balstoties uz šiem faktiem, izvēlētas 303 profesijas,” skaidroja Aleksejenko.

Kopumā Latvijā darba tirgū ir desmitiem tūkstošu darbaspēka iztrūkums. “Nav runa par to, ka mēs viņus uzņemsim. Tas ir iztrūkstošais darbaspēks tajās jomās, kuras ir augsti tehnoloģiski ietilpīgas, kur ir potenciāls saražot produktus ar augstu pievienoto vērtību un attiecīgi konkurēt pasaules tirgū,”

Savukārt līdz ar iecerētajiem izmaiņām ministrijā paredz, ka gadā aptuveni 600 cilvēku varētu saņemt darba atļaujas ar atvieglotiem noteikumiem.

Kā norādīts MK noteikumu projekta anotācijā, 2016.gadā nodarbinātības nolūkā pirmreizēji izsniegtas 1 736 uzturēšanās atļaujas trešo valstu pilsoņiem, bet 2015.gadā - 1 639. Kopējais 2016.gadā piešķirto tiesību uz nodarbinātību trešo valstu pilsoņiem skaits pieaudzis līdz 6 007, no kuriem lielākā daļa nodarbināti tādās jomās kā:

  • sauszemes transports un cauruļvadu transports,
  • datorprogrammēšana un konsultēšana,
  • citu transportlīdzekļu ražošana,
  • iekārtu un ierīču remonts un uzstādīšana,
  • ēdināšanas pakalpojumi.
 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti