Rīta Panorāma

Intervija ar Aivu Vīksnu biedrības "Līdere" vadītāja

Rīta Panorāma

Intervija ar Dairu Āboliņu un Raimondu Celmu

Telefonintervija ar Juri Lazdiņu biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs

Elektrības rēķinu dēļ zemnieki varētu prasīt Ašeradena demisiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ja Ekonomikas ministrija neatrisinās situāciju, kuras dēļ zemniekiem elektrības rēķini pieauguši par 40% - 80%, "Zemnieku saeima" martā gaidāmajā kongresā varētu prasīt ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (“Vienotība”) demisiju, LTV raidījumā “Rīta panorāma” sacīja "Zemnieku saeimas" līderis Juris Lazdiņš.  

Viņš skaidroja, ka lauksaimniekiem elektroenerģijas rēķini pieauguši vienas rēķina pozīcijas dēļ - "jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem", kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kuru nesezonas laikā neizmanto.

Rēķini maziem un vidējiem zemniekiem pieauguši par 40% – 80%, kas ir no 50 līdz 600 eiro mēnesī.  Tas rada problēmas saimniecībām, kur ir sezonālie darbi, piemēram, graudkopībā, kur kaltes izmanto vien 2 – 3 mēnešus gadā, arī dārzeņu saimniecībām, skaidroja Lazdiņš.

Ekonomikas ministrija kā risinājumu minējusi atteikšanos no liekajām jaudām, tomēr tas bija iespējams vien pērn. Šogad stājās spēkā jauns regulējums, un objektā, kurā ir viens elektroenerģijas pieslēgums, daļēji samazināt un pēc nepieciešamības palielināt jaudas vairs nav iespējams.

Vai nu Ekonomikas ministrija nav informējusi sabiedrību par šo pieaugumu, vai vienkārši nav sapratusi sekas, sacīja Lazdiņš.

Ja tuvākajā laikā Ekonomikas ministrija neatrisinās šo situāciju, 9.martā gaidāmajā "Zemnieku saeimas" kongresā varētu prasīt ekonomikas ministra demisiju.

“Mēs nevaram atļauties šo nodevu maksāt!” pauda Lazdiņš.  

"Sadales tīkls", pēc "Zemnieku saeimai" pieejamās informācijas, kopš 2018.gada 1.janvāra nepiedāvā iespēju samazināt jaudu daļēji uz laiku. Lauksaimniekiem kā risinājums tiek piedāvāts objektā uzstādīt divus elektroenerģijas skaitītājus un vienu no tiem uz laiku līdz 6 mēnešiem atslēgt. Tās atkal ir papildu izmaksas, kas atsevišķos gadījumos varētu būt mērāmas tūkstošos eiro.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) LTV “Rīta panorāmai” sacīja, ka tik liels rēķinu pieaugums bija zināms pārsteigums, jo pērn gada nogalē valdībai sniegtā informācija par to neliecināja. Bija skaidrs, ka par jaudām būs jāmaksā un kādai grupai būs jāmaksā vairāk, bet nebija zināms, ka kāpums būs tik straujš, sacīja premjers.

Kučinskis gan solīja, ka iespēja pieslēgt un atslēgt jaudas sezonālajiem darbiem būs atjaunota, “tas nav ne dārgi, ne sāpīgi”, un iepriekšējā kārtība tiks atjaunota, “tas ir minimālais, ko var solīt”.

Pārējām atbildēm par elektrības rēķiniem jābūt nākamnedēļ, kad ekonomikas ministrs atgriezīsies Latvijā, vai vēlākais – līdz 1.martam, sacīja Kučinskis.

Ekonomikas ministrija pašlaik apkopo informāciju, un nākamnedēļ jābūt atbildēm, kā rīkoties, lai problēmas atrisinātu, pauda premjers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti