Krustpunktā

Studijā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis

Krustpunktā

Eiropas tiesas tiesnesis Egils Levits: Demokrātijā pieaug sabiedrisko mediju loma

Aizbraucēji un palicēji - praktiskā un emocionālā puse

Eksperti: Reemigrācijas atslēga – ekonomiska un sociāla liberalizācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai veicinātu reemigrāciju jeb ārzemēs dzīvojošo Latvijas iedzīvotāju atgriešanos, ir nepieciešama liberālāka sociālā un ekonomiskā vide Latvijā. Šādu viedokli "Tēta projektam" veltītajā diskusijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda dažādu jomu eksperti.

Latvijas Universitātes (LU) Diasporas un migrācijas pētījumu centra veiktie pētījumi atklāj, ka šobrīd Latvijā cilvēki atgriežas, pārsvarā emocionālu apsvērumu vadīti.

Centra pētniece Laura Buržinska norādīja, ka pārcelšanās uz Latviju saistās ar ievērojamām izmaksām un riskiem. Darba atrašana bieži rada problēmas, un visbiežāk arī piedāvātais atalgojums ir daudz zemāks nekā ārzemēs. Īpaši problemātiska situācija ir jauktām ģimenēm. Šādas ģimenes pārcelšanās uz Latviju var rezultēties ilgstošā bezdarbā otrajai pusei, kura nāk no citas valsts. Tāpat bieži reemigrējušajām personām problēmas sagādā atgriešanās Latvijas sociālajā vidē.

Kā risinājumu diskusijas dalībnieki piedāvāja liberalizāciju, proti, lielāku atvērtību divās jomās – ekonomiskajā un sociālajā vidē.

Lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju atgriešanos dzimtenē, būtu jāgādā par lielāku ekonomikas atvērtību, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšsēdētājs Aigars Rostovskis. Pēc viņa teiktā, Latvijas uzņēmumi esot vidēji par pusi mazāk efektīvi nekā attīstītajās Eiropas valstīs. Tieši neefektivitāte ir iemesls zemākajām algām Latvijā.

Šī problēma daļēji esot saistīta ar pašreizējo nodokļu režīmu un daudzajiem valsts regulējumiem, un tas neveicinot radošu uzņēmējdarbību un kavējot attīstību. Radot uzņēmējdarbībai labvēlīgāku un brīvāku vidi, var cerēt uz cilvēku atgriešanos. To iespējams panākt, salaužot pastāvošo konservatīvismu valsts pārvaldē.

Buržinska kā ne mazāk svarīgu uzvēra sociālo atvērtību. Īpaši svarīga tā ir ārvalstīs izglītoto agrāko Latvijas iedzīvotāju piesaistē. Ārzemēs izjustā brīvība asi kontrastējot ar situāciju Latvijā, kur daļa sabiedrības tiek izstumta.

Rezultātā daļa no šiem jaunajiem cilvēkiem, kuri ir piederīgi šobrīd sociāli izstumtām grupām, nav ieinteresēti atgriezties šādā vidē.

Viens no risinājumiem abos gadījumos ir iedzīvotāju aktīvāka iesaiste pilsoniskās aktivitātēs un nevalstisko organizāciju veidošanā.

Rostovskis kā pozitīvu piemēru minēja LTRK darbību, kas, pateicoties biedru aktivitātei, spēj veiksmīgi aizstāvēt savas intereses. Buržinska gan norādīja, ka atkal problēmas rada ekonomiskais stāvoklis. Cilvēkiem, kuriem ir jācīnās par savas eksistences nodrošināšanu, nav laika un enerģijas, lai pilnvērtīgi aizstāvētu savas intereses.

Jau ziņots, ka Latvijas Radio un LSM.lv "Tēta projekts" ir reemigrācijas tēmai veltīts projekts un dokumentāls stāsts par atgriešanos Latvijā. Projekta centrā ir reāls pieredzes stāsts par to, ko tēta aizbraukšana nozīmē vienai ģimenei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti