Aktuāli

Lielbritānijas vēstnieks Latvijā: "Brexit" sarunas Briselē ir vērtējamas ļoti atzinīgi

Aktuāli

Pretēji likumam uzņēmumu valdēs liek arī bankrotējušus cilvēkus un bez izglītības

Pensiju eksperts Edgars Voļskis par atteikšanos no obligātajām iemaksām pensiju 3. līmenī

Ekonomists Voļskis: Ideja par obligātām iemaksām pensiju 3. līmenī – absurda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nodokļu reformu plānā paredzētā ideja uzdot pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem veikt obligātās iemaksas pensiju 3. līmenī ir absurda. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda ekonomikas zinātņu doktors Edgars Voļskis.

Pēc viņa teiktā, pensiju 3. līmenis ir brīvprātīgs, un iedzīvotāju pašu ziņā ir tas, vai veidot papildu uzkrājumus pensijai nākotnē vai ne. Tāpēc ar likumdošanas svirām nevajadzētu likt veidot uzkrājumus arī šajā – brīvprātīgajā pensiju līmenī.

"Likt to darīt [piespiedu kārtā] ar likuma palīdzību – tā ir absurda ideja," vērtēja eksperts un piebilda, ka tādējādi tiktu sagrauti pensiju sistēmas principi. Obligātas iemaksas paredzētas pensiju pirmajā un otrajā līmenī, bet pensiju trešajā līmenī cilvēks pats vai viņa darba devējs veic brīvprātīgas iemaksas individuālā kontā un tādējādi rūpējas par papildu pensiju.

Ekonomists gan piekrīt, ka šobrīd sociālās iemaksas netiek veiktas vajadzīgajā apjomā, taču, viņaprāt, risinājumam jābūt citādam.

Būtu jāmeklē risinājumi, kā tomēr likt šiem cilvēkiem maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas, jo viņi tāpat kā jebkurš cits strādājošais saņem darba ienākumu. Jā, viņu darbs varbūt ir nedaudz savādāks. Ir šis darbs, par ko tiek saņemta autoratlīdzība, bet zināmā mērā tas nekādā veidā neatbrīvo šo saņemto ienākumu aplikt ar valsts sociālajām iemaksām," teica ekonomists.

Labklājības ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") intervijā Latvijas Radio atzina, ka piekrīt ekonomista Voļska izteiktajai kritikai un uzstādījumam, taču vienlaikus uzsvēra, ka Labklājības ministrija (LM) ir mēģinājusi panākt to, lai sociālās iemaksas obligāti valstī tiktu maksātas vismaz no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, taču Saeima no šīs idejas atteicās.

Reirs atzina, ka situācija šai jomā ir katastrofāla, jo aptuveni puse cilvēku sociālās iemaksas maksā mazāk nekā no minimālās algas. "Par pusi cilvēku tiek maksāts mazāk kā no minimālās algas. Sasniedzot pensijas vecumu, pabalsts ir 68 eiro un viss. Tad šis cilvēks saņem 68 eiro. Pie mūsu piedāvājuma viņam vēl papildus nāks šie 5% dzīves laikā uzkrātie līdzekļi pensijas izmaksai," sacīja labklājības ministrs.

Reirs norādīja arī, ka pretējā gadījumā par cilvēkiem, kas savai pensijai nebūs krājuši, jāmaksā būs tiem, kas sociālās iemaksas ir maksājuši. "Mūsu piedāvājums ir pasargāt tos 600 000 cilvēkus, kas maksā vismaz minimālajā apjomā sociālās iemaksas, no tā, ka viņu uzkrājumi tiek tērēti to cilvēku izmaksām nākotnē, kuri nav maksājuši."

Diskusijas par iemaksām trešajā pensiju līmenī trešdien, 26. jūlijā, turpināsies Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Jau ziņots par strīdīgajiem likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" grozījumiem, kas paredz pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem, kuru ienākumi nesasniedz minimālo algu, obligāti veikt iemaksas pensiju trešajā līmenī 5% apmērā no ienākumiem. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija gan rosinās neieviest obligātās iemaksas pensiju 3. līmenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti