Ekonomisti: Nākamgad straujāka inflācija tomēr saistāma ar galvenokārt pozitīvām tendencēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nākamgad iedzīvotājiem būs jārēķinās ar mazliet straujāku inflāciju, galvenokārt sadārdzinoties piena produktiem, degvielai un nelielā apjomā arī apkurei. Tomēr ekonomisti nesteidz paredzamo inflāciju vērtēt negatīvi, uzsverot, ka daļa no straujāka cenu kāpuma iemesliem un arī paredzamajām sekām kopumā tomēr ir vērtējami pozitīvi.  

Jau vairāki tirgotāji vēstulēs ir saņēmuši piena pārstrādes uzņēmumu brīdinājumus paaugstināt piena produktu cenas saistībā ar piena iepirkumu cenu kāpumu nākamgad, un, pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas teiktā, mazajiem tirgotājiem ir radušās arī grūtības pieejamo produktu apjomu.

Tiesa, sagaidāmais piena produktu cenu kāpums, kas ir arī ļoti liels atspaids ilgstošas krīzes apstākļos strādājošajiem Latvijas piena ražotājiem, nav liels pārsteigums, un, kā nesen uzsvēra Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe, ir būtiski palielinājušās piena iepirkuma cenas.

Ja pamatprodukta, no kā ražo to sviestu, sierus, jogurtus un visu pārējo, cena ir kāpusi par trešdaļu, tad nevar nepalikt nepamanāmas izmaiņas cenā veikalos, norādīja Gulbe.

Pēc Latvijas Bankas iepriekš paustajām prognozēm, arī kopējā inflācija nākamgad būs pamanāmi augstāka nekā šogad. Tiesa, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs akcentēja to, ka šis cenu kāpums nomaina vairākus gadus ilgušu ļoti zemas inflācijas periodu, un norādīja uz to, ka inflāciju veicina arī, piemēram, iedzīvotāju ienākumu kāpums.

Netipiski zems inflācijas līmenis Latvijā saglabājās jau ceturto gadu, un pēc bankas prognozēm nākamajā gadā šis inflācijas līmenis varētu diezgan strauji pieaugt. Pašreizējā inflācijas prognoze ir aptuveni 1,6%, bet “mēs paredzam, ka, turpinot augt naftas cenām, turpinot pieaugt, iespējams, mājsaimniecību ienākumiem un turpinoties arī algu pieaugumam, nākamajā gadā inflācijas pieaugums no 1,6%  varētu būt ar tādu augšupvērstu risku,” sacīja Rimšēvičs.

Šādam vērtējumam pievienojies arī ekonomists Edmunds Rudzītis, kurš pievērš uzmanību, ka inflācija ies roku rokā arī ar nedaudz straujāku ekonomikas izaugsmi.

Savukārt “Citadeles” bankas ekonomists Mārtiņš Āboliņš pievērš uzmanību tam, ka novembrī ir piedzīvots iepriecinošs kāpums mazumtirdzniecības apgrozījuma rādītājos. Viens no iemesliem pircēju lielākai aktivitātei ir apstāklis, ka patērētāji, sākoties apkures sezonai, beidzot ir pamanāmāk sajutuši joprojām zemo naftas cenu ietekmi uz siltumenerģijas tarifiem un beidzot atļaujas ietaupītos līdzekļus izmantot arī lielākam citu preču patēriņam. Āboliņš arī prognozē, ka, rēķinoties ar sagaidāmo darba samaksas pieaugumu, līdzīga mazumtirdzniecības apgrozījuma dinamika saglabāsies arī nākamgad. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti