Pusdiena

Mobilitātes pabalstus varētu piešķirt arī Rīgā strādājošiem

Pusdiena

Pusdiena 07.04.2017

Eiropas Parlaments apstiprinās viesabonēšanas cenu griestus

Eiroparlaments pieliek punktu viesabonēšanas tarifiem ES valstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ceturtdien Eiropas Parlaments pēdējā lasījumā apstiprinās cenu griestus viesabonēšanas vairumcenai. Līdz šim šis jautājums nebija atrisināts, bet tagad katram pakalpojuma sniedzējam būs noteikti strikti cenu griesti, ko viesabonēšanas gadījumā viens Eiropas Savienības (ES) operators varēs piemērot otram. 

Tādējādi tiks arī pieliekts pēdējais punkts, pirms pilnībā tiek atcelti viesabonēšanas tarifi, to skaitā mobilajiem sakariem, un kas oficiāli spēkā stājas šī gada 15.jūnijā.  

Jau vairākus gadus starp Eiropas Savienības institūcijām, dalībvalstīm un telekomunikāciju kompānijām notika sarunas par nepieciešamību mazināt šķēršļus internetam un citiem mobilajiem pakalpojumiem, atrodoties ārzemēs. Neviena no pusēm nevēlējās piekāpties un kā kompromisa variants tika noteikts pārejas laiks, kurā operatoriem pakāpeniski ir jāsamazina viesabonēšanas cena, līdz tā izlīdzināsies visā Eiropā.

Pirmais lielais solis tika sperts 2016.gadā, kad daudzviet viesabonēšanas cena samazinājās pat četras reizes, bet šogad paredzēta pilnīga tarifu atcelšana mobilajiem sakariem ārvalstīs.

Lai gan līdz regulas spēkā stāšanās brīdim ir palikuši nedaudz vairāk par diviem mēnešiem, ne visi operatori ir bijuši tik apzinīgi, ieviešot jaunās prasības, un daudzviet Eiropā pakalpojuma sniedzēji vēl joprojām ietur augstas komisijas maksas par datiem un zvaniem.

Tāpēc vajadzētu pārliecināties, ka konkrētais operators, vēl pirms regula nedarbojas pilnā apjomā, nepiedāvā iespēju sazināties ar mājām vai lietot internetu ārzemēs vismaz par pazeminātām tarifa likmēm.

Eiropas Parlamentā  Krišjānis Kariņš, kurš darbojas par viesabonēšanas jautājumiem atbildīgajā komitejā, paskaidroja, ka ceturtdien pielikts pēdējais punkts ceļā uz pilnīgu viesabonēšanas tarifu atcelšanu mobilajiem sakariem ārvalstīs.

“Šo iniciatīvu EP uzņēmās jau pirms vairākiem gadiem. Ideja bija vienkārša. Ja reiz ir vienotais tirgus, tad kāpēc mums kā patērētājiem ir jāmaksā dažādas cenas, pārbraucot šo mākslīgo valstu robežu, piemēram, no Latvijas uz Lietuvu vai no Lietuvas uz Poliju, kā arī Vāciju. Kāpēc mums pēkšņi zvanīt uz mājām kļūst nenormāli dārgi? Atbilde - jo nav noregulētas starpvalstu attiecības, kas tagad būs līdz galam izdarītas. Un jau sākot ar 15.jūniju, visiem operatoriem būs pienākums samazināt tarifu cenas. Tas savukārt nozīmē, ka turpmāk zvanīt uz mājām no ārzemēm varēs par tādu pašu cenu, kā atrodoties mājās. Daudzi operatori, to skaitā Latvijā, jau piedāvā šādu iespēju,” norādīja Kariņš.  

Tas nozīmē, ka, sākot ar 15.jūniju, ceļojot pa Eiropas Savienību, zvanot, sūtot īsziņas, lietojot internetu jeb mobilos datus -  to varēs darīt bez papildus maksām un par mājas pieslēguma cenu.

Jāņem vērā, ka Eiropas Savienība aktīvi strādā arī pie 5G tīkla attīstīšanas, kas nodrošinās jaunu un vēl nebijušu ātrumu mobilajiem pakalpojumiem. Pašlaik notiek darbs pie radiofrekvences atbrīvošanas visās dalībvalstīs, kas jāveic līdz 2020.gada vidum. Tad seko divu gadu pārejas laiks, kad 5G tīklam ir jābūt pieejamam vismaz vienā pilsētā. Aplēses liecina, ka 2025.gadā ieguvums no 5G ieviešanas mērāms ap 100 miljardiem eiro, ko šī tīkla attīstīšana veicinās dažādās nozarēs, piemēram, rūpniecībā, autoindustrijā, enerģētikā un citur. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti