Dienas notikumu apskats

Transplantācijas centrs: Katrs pazaudētais donors nozīmē vairāku cilvēku nāvi

Dienas notikumu apskats

Maskava sola atbildēt mediju "Russia Today" un "Sputnik" reklāmu aizliegumam Twitter

ECB no nākamā gada samazinās kvantitatīvās programmas apmēru uz 30 miljardiem eiro mēnesī

ECB par pusi samazinās obligāciju uzpirkšanas programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) saglabā bāzes procentlikmi nemainīgu un no nākamā gada samazinās obligāciju uzpirkšanas programmas apmēru par pusi - no 60 miljardiem eiro līdz 30 miljardiem eiro mēnesī. Par to paziņoja ECB prezidents Mario Dragi.

Par obligāciju uzpirkšanas programmas apmēru samazināšanu ECB padome nolēmusi pēc tam, kad veikta monetārā analīze, kurā bijuši nepārprotami signāli, ka ekonomiskā situācija ir kļuvusi stabilāka, lai veiktu arī izmaiņas kvantitatīvās stimulēšanas pasākumos. Tā ECB padomes lēmumu skaidroja tās prezidents Dragi.

Tie paredz, ka no nākamā gada janvāra ECB samazinās obligāciju uzpirkšanas apmēru no 60 miljardiem eiro līdz 30 miljardiem eiro mēnesī. Plānots, ka šī obligāciju uzpirkšana turpināsies vismaz līdz nākamā gada septembrim.

Jāatzīmē, ka jau pērn decembrī ECB padome nolēma samazināt šīs kvantitatīvas programmas apjomu no 80 miljardiem eiro līdz 60 miljardiem eiro mēnesī. Šo ekonomikas stimulēšanas pasākumu mērķis ir centrālo banku palīdzību iegādāties obligācijas, lai tādējādi censtos novērst ilgstošas deflācijas periodu un veicināt eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Vienlaikus Dragi uzsvēra, ka vēlas sagaidīt arī lielāku ieguldījumu no dalībvalstīm. 

"Ir jāpalielina strukturālo reformu īstenošana dalībvalstīs, lai palielinātu elastību, samazinātu strukturālo bezdarbu un paaugstinātu produktivitāti Eiropas Savienībā, kā arī izaugsmes potenciālu," teica ECB prezidents.

Tāpat ECB vadītājs paudis, ka, neatkarīgi no fiskālās politikas disciplīnas, visas dalībvalstis tikai iegūtu, ja tās pastiprinātu savus centienus publiskā sektora sakārtošanā, kas būtu vērsta uz izaugsmi.

Dragi piebilda, ka nevajadzētu aizmirst par galveno mērķi: "Eiropas Ekonomikas un monetārās savienības stiprināšanai ir jāpaliek prioritātei, un ECB padome ir ļoti gandarīta par apjomīgajām sarunām, kas notiek saistībā ar ekonomikas uzbūves modeli un monetāro savienību."

Tomēr tajā pašā laikā netiek izslēgta iespēja, ka nepieciešamības gadījumā ECB padome var arī palielināt obligāciju uzpirkšanas apmēru.

Galveno bāzes procentlikmi ECB padome izlēma saglabāt nemainīgu - 0% apmērā. Tāpat tiks saglabātas noguldījumu iespējas uz nakti ar likmi -0,4%, kas nozīmē, ka bankām par šo pakalpojumu ir vēl pašām jāpiemaksā. Tāpat tiks saglabātas aizdevumu iespējas uz nakti ar likmi 0,25% līmenī. Šīs konkrētās likmes ir spēkā jau kopš pērnā gada marta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti