Dzintars kļūs arvien dārgāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mūsu kaimiņvalsts Lietuva, par spīti prāvām dzintara iegulām, tomēr nesāks to rūpniecisku izmantošanu. Dzintars atrodas tādās aizsargājamās dabas teritorijās kā Kuršu kāpa, līdz ar to tiek izvirzītas stingras prasības izstrādei, kas atbaida potenciālos investorus. Tā kā ieguvi samazinājusi arī līdz šim lielākā dzintara eksportētāja Krievija, šī cēlmateriāla cenas pamatīgi augušas un tas turpināsies.

 

Lietuvā ir apzināti 112 tonnas dzintara iegulu un vēl 230 varētu būt maz izpētītajās teritorijās. Šis daudzums, salīdzinot, piemēram, ar Krieviju, nav liels, taču Lietuvas rotkaļu un citu dzintara izmantotāju vajadzības spētu apmierināt vismaz uz desmit gadiem.

Šogad mūsu kaimiņvalsts nolēma sākt dzintara ieguvi, taču vienlaikus pastiprināja normatīvus izstrādes darbiem dabas rezervātos.

Tā kā iegulas pārsvarā atrodas Kuršu kāpas rajonā, to ieguve kļuva finansiāli nepievilcīga.

"Mums bija izsludināts konkurss, un mēs noteicām pieteikumu iesniegšanas termiņu līdz 30.septembrim.   Tomēr mēs nesaņēmām  nevienu pieteikumu," atzina Lietuvas Ģeoloģijas dienesta vadītājs Jons Satkūns.

Interesi iepriekš bija izrādījušas sešas kompānijas gan ar vietējo, gan ārvalstu kapitālu. Potenciālo atradņu teritorijas pārziņi gan nav apbēdināti, ka viņu bagātības paliks neizmantotas. Paralēli dzintaram Kuršu kāpā netrūkst cita veida dārgumu ar kultūrvēsturisku vērtību.

"Pirmkārt, tie, kas vēlējās piedalīties konkursā, bija spiesti paši veikt pētījumus, kas ir gan dārgi, gan sarežģīti. Viņiem arī bija jāveic ietekmes uz vidi novērtējums un arheoloģiskie izrakumi. Jodkrantes apkaimē ir daudz arheoloģisko artefaktu, un šeit nevar rakt, kur pagadās," sacīja Kuršu kāpas nacionālā parka vadītāja Aušra Fēzera.

Tikmēr rotkaļi atzīmē arvien dārgāku cenu, ko par dzintara izejmateriāliem prasa eksportētāji no Krievijas Kaļiņingradas apgabala, kur, starp citu, atrodas lielākā daļa Kuršu zemes strēles.

Lai arī izrakteņu ieguves normatīvi Krievijā ir mazāk strikti, arī šeit dzintara izstrādes apjomi rūk un attiecīgi aug cenas.

"Mēs pērkam dzintara materiālu Kaļiņingradā no oficiāliem Lietuvas uzņēmumiem, kas tos importē. Ir daži  uzņēmumi Klaipēdā un Viļņā. Tomēr mēs redzam, ka  pieaug cenas, jo ražošana Kaļiņingradā samazinās," teica rotkalis Žilvins Marčus.

Vēl atlikuši dzintara eksportētāji no Ukrainas un Polijas, taču viņu cenas jau bija augstākas nekā Krievijai. Līdz ar to skaistās dzintara rotas, kas izsenis bijušas Baltija jūras piekrastes zemju vizītkarte, kļūs arvien dārgākas.

Lietuvā jau parādījušās reklāmas, ka reklamē dzintaru par vienlīdz vērtu ieguldījumu objektu kā zelts un dārgakmeņi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti