Rīta Panorāma

Eduarda Rozenštrauha simtgades jubilejas koncerti "Bij' vasara toreiz tik zaiga..."

Rīta Panorāma

Rēķins derīgs bez paraksta?

Telefonintervija ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu

Dūklavs: Zemnieku problēmas ar elektrības rēķiniem radījusi vienošanās neievērošana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Zemnieku problēmas ar lieliem elektrības rēķiniem radušās, jo netika ievērota iepriekš panāktā “džentlmeniskā vienošanās”, ka būs pieņemti jauni noteikumi, kas ļaus saimniecībām par pašizmaksu atslēgt un pieslēgt lielas elektrības jaudas tad, kad tās nav nepieciešamas, intervijā LTV "Rīta panorāmai" pauda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

Dūklavs atzina, ka šogad “Sadales tīkls”, piemērojot maksu par jaudām un prasot samaksu par atslēgšanu un pieslēgšanu, rīkojas atbilstoši spēkā esošajiem noteikumiem.

Noteikumi pieņemti jau vairāk nekā pirms gada, taču iepriekš bija panākta vienošanās, ka saimniecībām, kurām lielas jaudas nepieciešamas tikai dažus mēnešus gada, par atslēgumu un pieslēgumu nebūs jāmaksā papildus, bet tikai jāsedz darba pašizmaksas.  Dūklavs norādīja, ka bija plānots noteikumus precizēt līdz šī gada sākumam, lai šāda kārtība saglabātos arī turpmāk, taču tas nebija izdarīts.

Ministrs pauda cerību, ka tuvākajā laikā tomēr jautājumu atrisinās.

Vainot kādu neizdarībā ministrs nevēlējās, sakot, ka “mest akmentiņu kādam kolēģim nebūtu korekti”, iespējams, arī Zemkopības ministrijai vajadzēja painteresēties, kā virzās darbs ar noteikumu grozīšanu.  

Tikmēr Saeimas opozīcijas partiju – “Saskaņa”, Latvijas Reģionu apvienība un “No Sirds Latvijai” – deputāti un atsevišķi neatkarīgie deputāti ir savākuši 34 parakstus Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanai 2.martā, lai izteiktu neuzticību ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (“Vienotība”) radušās situācijas dēļ.

Vienlaikus deputāti vienojušies dot laiku Ašeradenam līdz 1.martam, kurā no ministra tiek sagaidīts piedāvājums, kā situāciju risināt pēc būtības. Pretējā gadījumā deputāti prasīs ministra demisiju.

„Saskaņas” deputāts Ivars Zariņš
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

„Saskaņas” deputāts Ivars Zariņš uzsvēra, ka ministrijas neizdarības "zaļās enerģijas" subsīdiju regulējumā ir pietiekams pamats Ašeradena demisijai: "Mums ir acīmredzami, ka Ekonomikas ministrija ir rīkojusies attiecībā uz subsidētās enerģijas ražotājiem nevis sabiedrības interesēs, bet vairāk rūpējusies par šo konkrēto komersantu interesēm, kā rezultātā sabiedrībai ir radīti, mūsuprāt, nepamatoti zaudējumi vairāku miljonu, pat simtu miljonu eiro apmērā. Mūsuprāt, tas ir pamatots iemesls gatavot pieprasījumu ekonomikas ministra demisijai. Mēs vācam visus nepieciešamos pierādījumus. Kad visa šī bāze būs, ar to mēs arī nāksim un pamatoti pierādīsim, ka šādam ministram nav vieta atrasties valdībā."

KONTEKSTS: 

Trešdien, 15.februārī, "Zemnieku saeima" paziņoja, ka elektrības cenu dēļ martā gaidāmajā kongresā varētu prasīt ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (“Vienotība”) demisiju. “Valdībai jābūt ļoti fleksiblai, lai šādas kļūdas ļoti īsos termiņos novērstu. Ja tas tiks izdarīts, protams, mēs nekādas prasības neizvirzīsim,” piebilda “Zemnieku saeimas” valdes priekšsēdētājs.

Regulējuma izmaiņas, kas ietekmēja elektroenerģijas jaudu maksājumus, par ko sašutumu pauda lauksaimnieku organizācijas “Zemnieku saeima”, pieņemtas jau 2016.gada beigās. Savukārt zemniekiem būtiskā iespēja uz laiku samazināt nepieciešamās jaudas bija tikai "Sadales tīklu" noteiktais pagaidu risinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti