Aktuāli

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens par amata pamešanu

Aktuāli

Nozares eksperts par konteinervilciena kravām no Ķīnas

Vjačeslavs Dombrovskis par "Certus" forumu saistībā ar ekonomikas attīstību

Domnīca «Certus»: Latvijai jātīsta IT, medicīnas eksports un Rīga kā savienotājpilsēta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijai nākotnē vairāk jāattīsta tādas jomas kā informācijas tehnoloģijas (IT), veselības pakalpojumu eksports un arī Rīga kā savienotājpilsēta, intervijā Latvijas Radio norādīja bijušais ekonomikas ministrs, domnīcas “Certus” vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Latvijai pašlaik ir divi galvenie izaicinājumi - demogrāfija un ekonomiskās izaugsmes temps. Demogrāfijas jomā problēma ir gan zemie dzimstības rādītāji, gan emigrācija.

Savukārt pārāk lēna ekonomikas izaugsme nepalūdz noturēt cilvēkus Latvijā un piesaistīt tos, kas jau ir aizbraukuši. Lai gan pašlaik ekonomikas attīstība ir laba, taču vidējā termiņā bez Eiropas Savienības fondiem tā būtu aptuveni 2% no iekšzemes kopprodukta - līdzīgi kā citur Eiropā.

"Certus" saskata sešus prioritāros stratēģiskās attīstības virzienus. Trijos no tiem Latvija jau ir spēcīga, un tā ir bioekonomika, apstrādes rūpniecība un tranzīts. Pārējie trīs attīstības virzieni ir tie, kas jāattīsta nākotnē un vairāk domāti kā Rīgas attīstības dzinēji. Tās ir informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, Rīga kā savienotājpilsēta un veselības pakalpojumu eksports.

Komentējot Latvijas pozīcijas digitālo tehnoloģiju jomā, Dombrovskis norādīja, ka tās ir iespējams būtiski stiprināt: “Tādai valstij kā Latvija, salīdzinot ar līdzīgām valstīm, domāju, ka mūsu pozīcijas ir diezgan spēcīgas, bet var būt daudz, daudz spēcīgākas. Mums ir diezgan liela biznesa iespēja, tā kā visa pasaule meklē IT speciālistus, kodētājus, programmētājus, kas varētu palīdzēt lielajā sacensībā par to, kā var digitalizēt visu, ko iespējams digitalizēt. Ja mēs spēsim radīt vairāk IT speciālistus, tas būs milzīgs ieguvums mūs ekonomiski.”

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka kārtējā “industriālā revolūcija” nesīs arī nozīmīgus satricinājumus, taču Latvija tos varētu piedzīvot vairākus gadus pēc attīstītajām valstīm. Līdz ar to mums būs lielākas iespējas tam sagatavoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti