Derīgos izrakteņos varēs iegūt arī līdz atradnes krājumu beigām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Turpmāk kūdru un derīgos izrakteņus varēs iegūt ilgākā laikā, savukārt zemi tās dzīļu izmantošanai varēs nomāt uz noteiktu termiņu vai līdz atradnes krājumu izstrādes beigām, ceturtdien, 21. decembrī, trešajā un galīgajā lasījumā Zemes dzīļu likumā nolēma Saeima.

Kūdras ieguves laiks turpmāk būs 75 gadi.

Parlaments norāda, ka patlaban daudzās derīgo izrakteņu atradnēs pieejamo resursu apjomu likumā noteiktajā termiņā nav iespējams izstrādāt pilnā apmērā.

Tādējādi veidojas situācija, ka derīgo izrakteņu ieguve nav pabeigta, ekosistēma ir izmainīta un arī rekultivācija nav iespējama.

Šobrīd zemes dzīļu izmantošanas atļaujas izsniedz, kā arī valsts vai pašvaldības zemi derīgo izrakteņu ieguvei iznomā uz laiku līdz 25 gadiem, savukārt ģeoloģiskajai izpētei un tai sekojošai derīgo izrakteņu ieguvei - uz laiku līdz 30 gadiem.

Derīgo izrakteņu atradnes krājumu izstrādes laiks atkarīgs no vairākiem faktoriem, bet būtiskākais ir krājumu apjoms. Tas atkarīgs no atradnes platības un derīgā slāņa biezuma. Piemēram, Sedas purvā kūdras ieguve notiek kopš 20.gadsimta 50. gadiem un turpinās joprojām, Kaigu purvā kūdras ieguve sākta 20. gados un arī joprojām turpinās. Lodes mālu atradni izmanto kopš 1963.gada, un mālu ieguve tur notiek joprojām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti