Panorāma

Nobela prēmijas kandidāti stāsta par piedzīvoto Lesbas salā

Panorāma

Veselības aprūpei nākamgad būs daudz vairāk naudas

Nākamgad degviela kļūs dārgāka

Degviela nākamgad kļūs dārgāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No nākamā gada spēkā stāsies šogad pieņemtā nodokļu reforma, ar kuru samazināti darbaspēka nodokļi. Vairākām iedzīvotāju grupām ienākumi pieaugs, taču jārēķinās arī ar jauniem izdevumiem. Tā autobraucējiem jārēķinās, ka dārgāka kļūs degviela. Pieaugs ne tikai akcīzes nodoklis degvielai, bet arī pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par tās uzpildi.

Auto pārvadātāju kompānijai "Kurbads un Ko" gada nogale ir darbīga. Latvijas un citu Baltijas valstu dīleriem no bāzes jāpaspēj laicīgi piegādāt lielu daudzumu jauno spēkratu. Liela daļa pārvadājumu ir tepat Latvijā, tāpēc uzņēmumam ierīkota sava uzpildes stacija. Gaidāmais akcīzes nodokļa pieaugums radīs izmaksu pieaugumu.

"Mūsu gadījumā tas ir nodokļu kāpums vairāku desmitu tūkstošu eiro ietvaros. No otras puses, to nedaudz kompensēs grozījumi uzņēmumu ienākuma nodokļu likumā, kas samazinās izdevumus reinvestētajai peļņai," stāstīja "Kurbads un Ko" valdes loceklis Renārs Slesarčuks.

Uzņēmumā pieļauj – iespējams, akcīzes nodokļa dēļ kopējais nodokļu slogs uzņēmumam pat pieaugs.

Paši degvielas tirgotāji brīdina – pretēji Finanšu ministrijas teiktajam, pircējiem pie sūkņa degvielas cenas pieaugums var izrādīties lielāks, jo degvielas cenā iekļautā akcīzes nodokļa likme, maksājot par uzpildi, vēl tiek aplikta arī ar PVN.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta informācijas, nākamgad litrs dīzeļdegvielas sadārdzināsies par četriem centiem, benzīns par pieciem centien, bet autogāze par trim centiem.

Autovadītāji ir neapmierināti. "Ceļi neuzlabojas Latvijā, bet tikai cenas kāpj," teic autovadītājs Andrejs. Līdzīgi domā arī autovadītājs Ģirts, sakot: "Lai labāk ceļus taisa un neceļ [akcīzi] degvielai".

Paši degvielas tirgotāji uzsver – tik liels cenas pieaugums pēdējo gadu laikā nav bijis.

"Mēs paredzam, ka tranzīta mašīnas samazinās nodokļa ieņēmumus nākamajā gadā. Mūsuprāt līdz 5% [apmērā]," saka Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis.

Tikmēr Latvijas lielākais degvielas mazumtirgotājs "Cirkle-K" cer, ka vietējo patērētāju paradumi nemainīsies.

"Nākamajā gadā tomēr tiek prognozēts būtisks iekšzemes kopprodukta pieaugums un ekonomika augs. Tāpēc es gribu ticēt, ka nākamajā gadā būs mērena izaugsme. Tā nebūs tik liela, bet tā degvielas patēriņā būs," spriež “Cirkle K” pārdošanas direktors Alvis Ērglis.

Nākamajā gadā degvielas akcīzes palielinājumam tiks sperts tikai pirmais solis. Jau 2020. gadā akcīzes nodokļa likmi degvielai plānots palielināt vēl vairāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti