Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ingunu Sudrabu Saeimas deputāte (NSL)

Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci

Intervija ar Ditu Traidās

Darbadevēju prasību augšgalā - būvnieki un programmētāji, bet jaunieši izvēlas tūrismu un ēdināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Darba devēju pieprasītāko profesiju augšgalā ir būvniecības un informācijas tehnoloģiju speciālisti, tikmēr jauniešu izvēlēs profesionālās izglītības topā ir ēdināšanas un tūrisma jomas pakalpojumi, intervijā LTV “Rīta Panorāmai” pastāstīja Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās. 

Viņa sacīja, ka saskaņā ar darba devēju sniegto informāciju vajadzīgākās profesijas ir būvniecības jomā, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē, kokapstrādē un mašīnbūvē.

Savukārt jauniešiem atraktīvākas profesionālās izglītības programmas ir ēdināšanas un restorānu sfērā, pavāri ļoti pieprasīti, un automehāniķu izglītība, “autolietas ir topa augšgalā”.

Savukārt informāciju un komunikāciju nozare, programmēšana nav popularitātes topa augšgalā, jaunieši vairāk pievēršas  komerczinībām, administratīviem pakalpojumiem, un tikai tad seko būvniecība, kokapstrāde, stāstīja Traidās.

Viņa pieļāva, ka pašlaik jauniešiem priekšstati par profesijām ir ierobežoti, viņi zina par populārākajām vai redzamākajām profesijām, bet nenojauš, ka ir daudz citu lietu, ko varētu mācīties.

Tomēr attieksme pret profesionālo izglītību pakāpeniski mainās, tā kļūst populārāka. 

Mums ir izteikts darba roku trūkums daudzās jomās, un pēc visiem, kam māca kaut ko darīt, ir liels pieprasījums, tāpēc jauniešiem jāpiedomā, kas ir vērtībā šodien. Un prasme ir vērtība šodien, uzsvēra Traidās.    

Savukārt, lai veicinātu profesionālās izglītības popularitāti, šonedēļ risinās pirmais nacionālais profesionālās meistarības konkurss “SkillsLatvia”, ko organizatori paši dēvē par profesionālās izglītības attīstības katalizatoru un vienlaikus – mērauklu.  

96 konkursa dalībnieki no 30 Latvijas profesionālās izglītības iestādēm 16 profesijās sacentīsies par medaļām un iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajos meistarības konkursos “EuroSkills” un “WorldSkills”.

Konkurss aktualizēs prasmju nozīmi darba tirgū; demonstrēs, cik moderna šobrīd ir profesionālā izglītība Latvijā, kā arī mudinās ikvienu iepazīties ar konkrētām profesijām. Tā būs arī platforma, kur satikties darba devējiem un topošajiem speciālistiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti