Dabasgāzes pārvadi un uzglabāšanu «Latvijas gāzes» vietā nodrošinās «Conexus Baltic Grid»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome ceturtdien, 5.janvārī, nolēma izsniegt AS "Conexus Baltic Grid" licences dabasgāzes pārvadei Latvijā un uzglabāšanai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, liecina SPRK informācija.

Licences komersantam izsniegtas uz 20 gadiem –  no 2016.gada 5.janvāra līdz 2037.gada 4.janvārim. Attiecīgi SPRK padome lēma par licenču anulēšanu dabasgāzes pārvadei un uzglabāšanai AS "Latvijas gāze".

Regulatora padomes lēmums nozīmē, ka dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas pakalpojumus, kurus līdz šim sniedza "Latvijas gāze", turpmāk Latvijā nodrošinās "Conexus Baltic Grid".

SPRK norāda, ka "Conexus Baltic Grid" regulatorā ir iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus, lai regulators komersantam normatīvo aktu noteiktajā kārtībā izsniegtu licences dabasgāzes pārvadei un uzglabāšanai.

Lai nodrošinātu dabasgāzes tirgus atvēršanu Latvijā, atbilstoši Enerģētikas likumā noteiktajām prasībām, "Latvijas gāze" tiek reorganizēta sadalīšanas ceļā, nododot daļu savas mantas vienai iegūstošajai sabiedrībai, atgādina SPRK.

"Conexus Baltic Grid", kam "Latvijas gāze" nodod dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvus, dibināta 2016.gada 22.decembrī. Regulators secina, ka "Conexus Baltic Grid" rīcībā ir visi aktīvi, lai nodrošinātu dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas pakalpojumu sniegšanu.

Jau tagad “Conexus Baltic Grid” jānodrošina visas iespējas Latvijas klientiem izmantot pārvades un uzglabāšanas sistēmu arī tad, ja gāzes piegādātājs nav monopolists "Latvijas gāze".

"Jau tagad “Conexus Baltic Grid” jāievēro esošie normatīvos akti, regulatora izdotie noteikumi. Līdz ar to tie pienākumi, kas ir saistīti ar trešo pušu piekļuvi ''Latvijas gāzes'' infrastruktūrai ir attiecināmi uz "Conexus Baltic Grid" piederošo pārvades sistēmu.

Līdz ar to, ja ir kāds lietotājs, kas grib izmantot trešās puses pieeju ''Latvijas gāzes'' sistēmai, tad viņam ir tiesības to prasīt, bet "Conexus Baltic Grid" to izpildīt," skaidroja SPRK vadītājs Rolands Irklis.

Vienlaikus ar licences saņemšanu jaunveidotajam uzņēmumam būs jāpublisko un regulatorā vēlreiz jāiesniedz pilnvērtīgs pārvades tarifu projekts.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību, līdz brīdim, kad regulators pieņem lēmumu par tarifu apstiprināšanu dabasgāzes pārvadei un uzglabāšanai, attiecīgos pakalpojumus sniedz par tarifiem, kas noteikti "Latvijas gāzei", norāda SPRK.

Jau vēstīts, ka 2017.gada 3.aprīlī tiks atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus.

Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tiks sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

Jaunais dabasgāzes uzglabāšana un pārvades sistēmas operators “Conexus Baltic Grid” jau pirmajā dienā iesniedza jaunu tarifu projektu. Tas paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais gala lietotāju tarifu pieaugums būs līdz 4%, un galvenais pieauguma iemesls ir pārvadītās dabasgāzes apjoma samazināšanās par 46% kopš iepriekšējā tarifu aprēķināšanas perioda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti