Dienas ziņas

Šķiro sēklas kartupeļus

Dienas ziņas

Trūcīgo atbalstam atver sadzīves pakalpojumu centru

Pieaug jauniešu interese par uzņēmējdarbību

Dabai draudzīgas iepirkumu somas un eko kurpju smēres – pieaug jauniešu interese par uzņēmējdarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No rotaslietām un suvenīriem līdz ekoloģiskam apavu krēmam un dizaina lampām – tik plašs bija skolēnu mācību uzņēmumu piedāvājums Jelgavā  gadskārtējā gadatirgū ''Starts biznesam''. Jauniešu veikumu vērtēja žūrija, kas atzīst, ka pēdējos gados palielinājusies ne vien  vēlme pievērsties idejām, bet arī izpratne par uzņēmējdarbību.

Pirmais skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgus ar 36 dalībniekiem Jelgavā  notika pirms sešiem gadiem,  bet šogad tajā dalību pieteikuši jau 65 uzņēmumi. Mainījušās arī biznesa idejas, vairāk dodot priekšroku  inovatīviem un praktiski pielietojamiem produktiem.

„Ir bērni, kas kādu ideju nokopē un atkārto, bet ir ļoti daudz labu ideju. Ir bērni, kuri  ļoti, ļoti piestrādājuši pie dizaina, pie stenda iekārtojuma. Tiešām, ir ko novērtēt un ir ko pamācīties,” atzīst uzņēmēja Sandra Blūmane.

Kā atzīst meitenes, kuras šuj  dabai draudzīgas iepirkumu somas, grūtākais esot atrast  pareizo ideju.

„Ir ļoti daudz ideju, dažādu variantu, bet ir jāizdomā kaut kas daudzfunkcionāls,” skaidro  Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas audzēkne Laila Žera.

Par  vides saudzēšanu domājuši  teju vai  visi mācību uzņēmumi. Daudzi izstrādājumi  ražoti no koka, bet kāds uzņēmums piedāvā apavus spodrināt ar kurpju smēri, kas ražota no dabīgiem materiāliem.

„Mēs padomājām, ka  Latvijā aktuāla ir laika apstākļu ietekme uz apaviem, bet nav analoga  Latvijā ražota eko apavu krēma, tāpēc nolēmām – ražosim krēmu no bišu vaska un olīveļlas,” skaidro Jelgavas 6.vidusskolas audzēknis Daniīls Stūris.

Statistikas par to, cik skolēnu mācību uzņēmumu dalībnieki vēlāk kļuvuši par uzņēmējiem, neesot,  tomēr žūrija atzīst, ka šāda pieredze noteikti palīdzot jauniešos ieaudzināt tā saucamo ''uzņēmēja gēnu''.

„Ideja var būt ļoti triviāla, bet skatoties no tā, cik talantīgs un saprotošs ir cilvēks, var izveidot ļoti pozitīvu uzņēmumu. Esmu te sastapis jau vairākus jauniešus, kuriem varbūt nepietiek pieredzes,  bet ir ļoti liels potenciāls,” uzsver Jelgavas Biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakevičs.

Pirmais skolēnu mācību uzņēmums tika izveidots Rīgā 1990.gadā, bet pašreiz Latvijas skolās darbojas ap 1000 mācību uzņēmumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti