Dienas ziņas

Rod iespēju dzīvot un strādāt laukos

Dienas ziņas

Viļakas pamatskolas šautuvē veikts remonts

Lielā konkurence stimulē uzņēmuma izaugsmi

Cēsu pusē divi jaunieši izvērš koka dēlīšu ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Cēsu pusē pirms dažiem gadiem divi jaunieši izveidoja uzņēmumu, kurā sākotnēji vienam pasūtītājam ražoja koka dēlīšus. Nu jau produkcija ir pieprasīta visā pasaulē, bet jaunieši uz latviskām vērtībām un apdomīgu biznesa attīstīšanu balstās vēl joprojām. Viņi uzskata – latviski dizaina priekšmeti jārada tieši bez latvju rakstu zīmēm.

Jānis Pilābers demonstrē jauno zāģi. Lai to nopelnītu, abi ar līgavu Sandru šovasar vienu mēnesi strādāja Zviedrijā. Aizņēmumu bankā ņemt negribēja un uzskata, ka visu var izdarīt pamazām arī ar īrētām telpām un lietotām iekārtām; šai iekārta devušies pakaļ uz Rēzekni.

"Mēs atnācām īrēt, un saimnieks teica, nu ņemiet visu šo telpu, mēs teicām, ka nē, mums vajag maziņu, nu nedeva tik maziņu cik gribējām, paņēmām visu vienu pusi, uzbūvējām presi, un sapratām, ka nav, kur palikt. Tagad ielikām zāģi, vēl frēzi un viss," stāstīja  uzņēmuma "Duck Woodworks" līdzīpašnieks Jānis Pilābers.

Pati pirmā telpa, no kuras šī darbošanās izauga, ir Jāņa virtuve. Tur tapa pirmie gaļas dēlīši. Agrāk Jāņa vectēvs virtuvē taisījis karotes, tolaik Jānis bijis pārliecināts, ka darīs ko pavisam citu.

Bet nu Jānis ar līgavu Sandru darbnīcā ir katru dienu no rīta līdz vēlam vakaram, tik daudz laika darbam šeit viņi atvēl pirmo gadu. Iepriekš strādājuši citur, un šis bijis tikai kā hobijs.

"Vajadzēja drosmi, bet saņēmāmies un izdarījām, un nevienu mirkli nenožēlojam, dzīve ir kļuvusi tikai interesantāka," klāstīja "Duck Woodworks" līdzīpašnieks.

Jaunie uzņēmēji lepojas ar to, ka strādā Cēsīs un ir patīkami pārsteigti par valsts un pašvaldības atbalstu un grantu programmām uzņēmējiem. Viņi arī teic, ka, strādājot mērķtiecīgi, pasaules tirgu var iekarot no jebkuras vietas. Koka dēlīšu ražošanā gan ir liela konkurence un līdz ar to jāmeklē pašiem savas oriģinālās idejas. Filmēšanas laikā darbnīcā top balansa dēlis, kas sākotnēji bijis paredzēts bērniem līdzsvara attīstībai.

"Mēs esam likuši rakstu zīmes pēc speciāla pasūtījuma, bet tā, lai mēs apzināti veidotu kādu līniju ar rakstu zīmēm, tas nav īsti pie mums," sacīja uzņēmuma "Duck Woodworks" līdzīpašniece Sandra Partasova.

"Kā mēs sakām, ja tev ir kaut kas, ko tu gribi pārdot, koka klucītis vai kas, nu uzliec rakstu zīmi un tad domā, ka viņu pārdosi. Šis būtu gadījums, kad es teiktu, ka šīs rakstu zīmes vajadzēja patentēt un aizsargāt," sprieda Pilābers.

Lai arī konkurence liela, darba kļūst arvien vairāk, un uzņēmēji jau šobrīd izjūt darbaroku trūkumu, tāpēc nākotnē plāno apmācīt kādu jauno galdnieku no Cēsu arodvidusskolas, kuram šis varētu kļūt par darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti